c S

Plagiatorsko afero na mariborski univerzi skupaj pometli pod preprogo

14.03.2017 15:17 Maribor, 14. marca (STA) - Mariborska univerza se je s sodno poravnavo, ki sta jo lani sklenila rektor Igor Tičar in nekdanji dekan ekonomsko - poslovne fakultete (EPF) Klavdij Logožar, po poročanju današnje izdaje časnika Dnevnik zavezala, da Logožar ohrani zaposlitev kot izredni profesor ter normalne razmere za delo. Slednji je zatem umaknil tožbo zoper univerzo.

"V sedmih točkah sporazuma med rektorjem in razkrinkanim plagiatorjem na prvi pogled ni zapisano nič pretresljivega. Podrobno branje pa razkriva, kako je rektor Tičar (sporazumno) nataknil vodstvu univerze nekakšen nagobčnik in pometel afero pod preprogo," piše Dnevnik, ki je vpogled v sicer tajno sodno poravnavo pridobil potem, ko se je pritožil uradu informacijske pooblaščenke in je ta zavrnil argumente univerze.

V skladu s sporazumom je smel Logožar kljub razkritju Dnevnika, da je za študijo, ki jo je pri njem za 24.000 evrov kupil Dars, uporabil celotno diplomsko delo svoje študentke, obdržati zaposlitev kot izredni profesor, univerza pa se je obvezala omogočiti mu normalne razmere za delo in "enakopravno obravnavo pri napredovanju, izobraževanju, projektnem in dodatnem delu". "Stranki prav tako soglašata, da ne bosta načenjali novih sporov, vezanih na študijo Darsa," so po navedbah Dnevnika še zapisali v poravnavo.

Zdaj je po navedbah Dnevnika lažje razumljivo, zakaj je Logožar smel ostati član senata univerze in predstojnik Inštituta za transport in poslovno logistiko. Več smisla je dobila tudi Logožarjeva poteza, ko je le nekaj mesecev po podpisu sporazuma predčasno sprožil habilitacijski postopek za napredovanje v naziv rednega profesorja, in je rektor na habilitacijski komisiji glasoval za. Ni pa sklenjeni tajni sporazum vplival na vse člane komisije ali senata, ki sta večinsko glasovala proti Logožarjevemu akademskemu napredovanju.

Odkar je rektor oktobra 2015 razrešil Logožarja, EPF nima rednega dekana. Po navedbah Dnevnika so na volitvah izvoljenemu Davorinu Kračunu, ki pa že izpolnjuje pogoje za upokojitev, podaljšali aktualno enoletno podaljšanje delovnega razmerja, ki se mu izteče ta mesec, do konca leta. Rektor je namreč ugodil prošnji nekdanje viceguvernerke Banke Slovenije Mejre Festić (ki naj bi na fakulteti nadomestila Kračuna), da se sme na svoje prejšnje delovno mesto na EPF vrniti šele prihodnje leto in ne že 1. marca, kot je bilo sprva predvideno.