c S

Evropski parlament za krepitev recikliranja in manj odloženih odpadkov

14.03.2017 15:08 Strasbourg, 14. marca (STA) - Evropski parlament je danes sprejel svoj predlog zakonodaje, v skladu s katerim bi se delež recikliranih odpadkov v EU do leta 2030 dvignil na 70 odstotkov - danes je pri 44 odstotkih. Poslanci želijo tudi omejiti delež odloženih odpadkov na pet odstotkov, količino odpadne hrane pa bi do 2030 zmanjšali za polovico.

Danes je recikliranih oziroma kompostiranih 44 odstotkov vseh komunalnih odpadkov v EU. Leta 2004 je bil ta delež 31-odstoten, do leta 2020 pa naj bi članice unije reciklirale oziroma kompostirale več kot polovico komunalnih odpadkov, na spletni strani navaja Evropski parlament.

"Danes je parlament z zelo veliko večino pokazal, da verjame v prehod v krožno gospodarstvo. Odločili smo se obnoviti ambiciozne cilje na področju recikliranja in odlaganja odpadkov," je bila po glasovanju zadovoljna poslanka Simona Bonafe iz skupine socialistov in demokratov (S&D).

Kot je dodala, bi se povpraševanje po surovinah v svetovnem gospodarstvu v prihodnjih 15 letih lahko povečalo za dodatnih 50 odstotkov. Da bi spremenili ta trend, moramo sprejeti model krožnega razvoja, ki materiale in njihovo vrednost ohranja v toku. To je edini način, kako združiti trajnost z gospodarsko rastjo, je prepričana.

Do leta 2030 naj bi tako reciklirali oziroma za ponovno uporabo pripravili najmanj 70 odstotkov vseh odpadkov. Evropska komisija je v svojem predlogu navedla 65-odstotno mejo. Pri materialih za embalažo, kot so papir in karton, plastika, steklo, kovine in les, poslanci predlagajo 80-odstotni cilj do leta 2030, za vsakega od materialov pa bi za leto 2025 postavili tudi vmesni cilj.

Ob tem naj bi delež komunalnih odpadkov, ki konča na odlagališčih, po predlogu poslancev upadel na pet odstotkov do leta 2030, čeprav pod določenimi pogoji puščajo možnost za petletno podaljšanje obdobja za dosego tega cilja za države, ki so leta 2013 odlagale več kot 65 odstotkov svojih komunalnih odpadkov.

Predlog pa se nanaša tudi na odpadno hrano. Te je v EU vsako leto okoli 89 milijonov ton oziroma 180 kilogramov na prebivalca. Poslanci predlagajo, naj se ta količina do leta 2025 zmanjša za 30 odstotkov, do leta 2030 pa za polovico glede na leto 2014.

Parlament je danes skupno sprejel štiri poročila, ki predstavljajo njegovo pogajalsko pozicijo v pogajanjih s Svetom EU. Slednji mora svoje stališče šele oblikovati. Parlament se je s tem odzval na štiri zakonodajne predloge, ki jih je glede ponovne uporabe, recikliranja in odlaganja odpadkov oblikovala Evropska komisija.

Kot še dodajajo v parlamentu, Avstrija, Belgija, Danska, Nemčija, Nizozemska in Švedska leta 2014 na odlagališča niso poslala praktično nobenih smeti. Na drugi strani so Ciper, Hrvaška, Grčija, Latvija in Malta odložili več kot tri četrtine svojih komunalnih odpadkov.