c S

V Astani mirovni pogovori o Siriji brez upornikov

14.03.2017 14:56 Damask/Ženeva, 14. marca (STA) - Delegacija sirskega režima je danes ob začetku tretjega kroga mirovnih pogovorov v Astani obtožila Turčijo za odločitev sirske opozicije, da bojkotira pogovore, piše nemška tiskovna agencija dpa. Sirska opozicija je namreč v ponedeljek sporočila, da se ne bo udeležila pogovorov, saj po njihovem režim krši dogovor o prekinitvi ognja.

Zaradi odločitve opozicije je tako le malo možnosti, da bodo na pogovorih, ki potekajo pod okriljem Rusije in Turčije, dosegli kak preboj, ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Režimski pogajalec Bašar al Džafari, sirski veleposlanik pri ZN, je močno kritiziral odločitev opozicije, da se ne udeleži pogovorov, vendar je dodal, da lahko napredujejo s pogajanji tudi v njihovi odsotnosti. Po njegovem prepričanju pa bi Turčija, ki podpira upornike, morala prevzeti odgovornost. "Neuspeh oborožene frakcije, da pridejo v Astano, kaže na nesposobnost njihove politike," je še dejal Džafari.

Po njegovih besedah se je delegacija sirskega režima udeležila pogovorov v Astani zato, da se srečajo z Rusijo in Iranom in ne z oboroženimi opozicijskimi skupinami, na pogovorih pa naj bi se pogovarjali o ločitvi opozicije od teroristov, piše AFP.

Tiskovni predstavnik sirskih upornikov je v ponedeljek sporočil, da se ne bodo udeležili pogovorov, ker režim "ni izpolnil obljub, povezanih s končanjem sovražnosti".

Iz Kremlja so medtem danes sporočili, da so pogovori v Astani "občasno zares zapleteni zaradi obstoječih razlik v pristopih vpletenih strani".

V šestih letih spopadov v Siriji je življenje izgubilo že preko 320.000 ljudi, več milijonov pa jih je moralo zapustiti svoje domove in sedaj živijo kot begunci. Konec decembra lani so v okviru prvih pogovorov v Astani dosegli dogovor o začasni prekinitvi ognja.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Al Hussein je danes opozoril, da je "gromozanski val prelivanja krvi" po več kot šestih letih vojne v Siriji državo spremenil v "mučilnico", kjer se dogajajo grozote in krivice. Dodal je, da je to najhujša katastrofa od druge svetovne vojne, ki jo je povzročil človek.

Zeid je v nagovoru Svetu ZN za človekove pravice še dejal, da njegov urad ne dobi dovoljenja za vstop v državo in da tudi opazovalci drugih mednarodnih organizacij za človekove pravice ne dobijo dovoljenja za vstop na kraje, kjer "je trenutno verjetno pridržanih več tisoč ljudi".

ZN je v preteklosti sirske oblasti večkrat obtožil mučenja. Organizacija za človekove pravice Amnesty International pa je v poročilu, objavljenemu avgusta lani, ocenila, da je 17.700 ljudi umrlo zaradi mučenja od začetka konfliktov marca 2011.