c S

Stališča pred koalicijskimi usklajevanji glede zdravstvene dejavnosti optimistični

14.03.2017 14:51 Ljubljana, 14. marca (STA) - SMC in SD sta ob začetku koalicijskih pogajanj o predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti izrazili pričakovanje, da se bodo danes uspeli uskladiti glede besedila zakona. V DeSUS pa so po besedah Tomaža Gantarja neomajni pri tem, da se iz besedila izločijo deli, ki prenašajo evropsko direktivo glede koncesij v naš pravni red.

Po besedah poslanke SD Bojane Muršič je za njih ključno, da se v zakonu razmeji javno in zasebno v zdravstvu, prav tako vztrajajo, da bo zdravstveni delavec, ki bo želel delati pri drugemu delodajalcu moral pred tem pridobiti soglasje svojega delodajalca. "Pričakujemo, da bo ministrstvo prisluhnilo koalicijskim partnerjem in da bomo ta zakon po dobrem letu in pol spravili v življenje," je dejala.

Gantar pa je ocenil, da se predlogu novele daje prevelika teža, saj ne bolniku ne javnemu zdravstvenemu sistemu ne prinaša popolnoma ničesar. "Govorimo o popravkih, ki so manj bistveni," je dejal.

Po njegovih besedah jih je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zavajala, da so potrebne rešitve, kot jih je predlagala glede koncesij, zaradi prenosa evropske direktive v naš pravni red. "Zdaj vemo, da evropska direktiva nima nobene zveze z zdravstvom," je dejal in pojasnil, da imajo tudi pravno mnenje, ki to potrjuje. Če ministrica teh določil ne bo umaknila, v DeSUS po Gantarjevih navedbah ne bodo podprli zakona.

Sicer pa predlagajo, da bi namesto tega vsakih sedem let preverjali, ali koncesionarji izpolnjujejo vse pogoje za koncesijo in bi na podlagi tega podaljševali koncesije. Pripombe imajo tudi glede ločevanje javnega in zasebnega v zdravstvu. Opozoril je namreč, da lahko v ostalih poklicih delajo zunaj svojega rednega delovnega časa, zato si težko predstavlja, da bi le zdravnike omejevali pri tem.

Poslanec SMC Branko Zorman pa je opozoril, da je ministrstvo za zdravje glede koncesij in direktive posredovalo pojasnila ministrstva za finance, ki je pristojno za implementacijo koncesij v naš pravni red, in službe vlade za zakonodajo. "Oboji pritrjujejo stališču, ki ga zagovarjajo tudi na ministrstvu za zdravje, zakaj se implementira direktiva tudi na področju zdravstvenih koncesij," je dejal.

Razen implementacije direktive pa so ostala odprta vprašanja bolj tehnični detajli, pravi Zorman. Zato pričakuje, da se bodo danes uspeli dogovoriti glede vsebine zakona. "Je pa tudi odvisno od dobre volje koalicijskih partnerjev, je še dejal. Po njegovih navedbah v SMC enotno podpirajo predlagano novelo.