c S

Nemška policija razbila salafistično združenje

14.03.2017 11:56 Hildesheim, 14. marca (STA) - Nemška policija je danes zjutraj izvedla racijo v salafističnem združenju v nemškem mestu Hildesheim. Notranje ministrstvo Spodnje Saške je pred tem združenje prepovedalo, saj naj bi spodbujalo radikalizacijo muslimanov in rekrutiralo borce za džihad, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi napadalec na božični sejem v Berlinu, ki se je zgodil decembra, naj bi se po poročanju medijev udeleževal srečanj združenja v Hildesheimu.

Oblastem je že nekaj časa znano, da se v Göttingu in Hildesheimu zbirajo radikalni salafisti. Novembra lani aretiran sovražni pridigar Abu Vala je veljal za eno od osrednjih osebnosti nemških islamistov v Hildesheimu.

"S prepovedjo združenja se je razbila žariščna točka radikalne salafistične scene v Nemčiji," je dejal notranji minister Spodnje Saške Boris Pistorius, ki je opomnil, da akcija ni uperjena proti mirnim muslimanom, ki živijo v Nemčiji.

Z akcijo so ciljali na "zaslepljene fanatike, ki izrabljajo to svetovno religijo v svoje namene in podpirajo teroristične organizacije, kot je samooklicana Islamska država, in njihove ljudomrzne cilje", je dodal.

Združenje so preiskali že lani, odkriti dokazi pa so pomagali podpreti sum, da združenje deluje v prid radikalizacije muslimanov.