c S

Črnogorski zunanji minister: Spor o meji s Hrvaško ni odprto vprašanje

14.03.2017 10:54 Zagreb, 14. marca (STA) - Črnogorski minister za zunanje zadeve Srđan Darmanović je izjavil, da spor o meji med Črno goro in Hrvaško ob polotoku Prevlaka ni odprto vprašanje med državama. Pojasnil je, da so leta 2002 uveljavili začasen sporazum, če ne bodo prišli do obojestransko sprejemljive končne rešitve spora, pa se bodo dogovorili o mednarodnem posredovanju.

"Razmejitev ob Prevlaki za nas ni odprto vprašanje v političnem smislu," je izjavil Darmanović v pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo Hina. Kot je dodal, so začasni protokol o razmejitvi iz leta 2002 brez večjih težav uveljavili v praksi.

"Državi se o tem vprašanju pogovarjata odprto, konstruktivno in v prijateljskem vzdušju. Če ne bomo sami uspeli najti obojestransko sprejemljive rešitve, bomo določili način za skupen nastop pred mednarodno institucijo," je še izjavil Darmanović.

Črna gora in Hrvaška sta pred leti izražali pripravljenost, da bi rešitev spora o meji na kopnem in morju skupaj poiskali na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu, če dogovora ne bi dosegli v dvostranskih pogovorih. Med drugim so ocenili, da je rešitev spora na sodišču cenejša in hitrejša, kot bi to bilo v primeru morebitne mednarodne arbitraže.

Darmanović je poudaril, da sta Črna gora in Hrvaška prijateljski državi, ki tesno sodelujeta na področjih, ki so v njunem interesu.

Pozdravil je tudi oblikovanje Jadranske trilaterale med Albanijo, Črno goro in Hrvaško, ki želijo na ta način krepiti sodelovanje v integracijskih procesih, gospodarstvu in varnosti. Ocenil je, da gre za regionalni mehanizem sodelovanja.

Trilaterala je med drugim soglašala, da bodo skupaj predlagali Evropski komisiji, naj znova vključi jadransko-jonski plinovod na seznam evropskih projektov, podpirajo pa tudi izgradnjo jadransko-jonske avtoceste.