c S

Slovenski delodajalci pri zaposlitvenih napovedih med najbolj optimističnimi

14.03.2017 10:36 Ljubljana, 14. marca (STA) - Delodajalci v Sloveniji so glede zaposlovanja v drugem letošnjem četrtletju najbolj optimistični v regiji Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike ter tretji najbolj optimistični na svetu, kaže raziskava družbe Manpower. Napoved zaposlovanja je najboljša od začetka izvajanja raziskave v začetku leta 2011.

Med 621 delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi, jih rast zaposlovanja načrtuje 28 odstotkov, upad zaposlovanja en odstotek, 68 odstotkov pa jih sprememb v zaposlitveni strukturi v drugem letošnjem četrtletju ne predvideva, so sporočili iz družbe Manpower.

Kot je za STA pojasnil direktor Manpowerja v Sloveniji Robert Vovk, neto napoved zaposlovanja po sezonski prilagoditvi znaša +22 odstotkov in je najmočnejša od pričetka izvajanja raziskave v Sloveniji v začetku leta 2011. Obeti sledijo napovedim za prvo četrtletje letos, ki so bili najboljši doslej. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je napoved zaposlovanja boljša za štiri, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za 14 odstotnih točk.

Delodajalci v vseh gospodarskih panogah pričakujejo rast zaposlitvenih možnosti, pri čemer so v šestih panogah najbolj optimistični od leta 2011. Najboljše napovedi so za proizvodno panogo (neto napoved +33 odstotkov), gradbeno panogo (+30 odstotkov), panogo finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin (+24 odstotkov) ter gostinstvo in hotelirstvo (+23 odstotkov).

Najbolj previdni so delodajalci v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova, katerih neto napoved za prvo četrtletje znaša +6 odstotkov.

Na četrtletni ravni so se najbolj izboljšala pričakovanja v proizvodni panogi (za osem odstotnih točk) ter gostinstvu in hotelirstvu (za šest odstotnih točk). Tudi na letni ravni je izboljšanje najbolj očitno v panogi proizvodnje (za 28 odstotnih točk), ki ji sledijo gradbeništvo (za 23 odstotnih točk) ter gostinstvo in hotelirstvo (za 19 odstotnih točk).

V vseh regijah z izjemo osrednje so zaposlitveni obeti najboljši od začetka izvajanja raziskave. Najmočnejši zaposlitveni utrip pričakujejo delodajalci v jugovzhodni regiji (+32 odstotkov). Delodajalci v jugozahodni regiji napovedujejo 21-odstotno povečanje zaposlovanja, medtem ko napoved zaposlovanja za osrednjo in za severovzhodno regijo znaša +18 odstotkov. Tako na četrtletni kot na letni ravni so napoved najbolj izboljšali v jugovzhodni regiji.

Glede na velikost podjetja so se napovedi izboljšale v vseh skupinah podjetij. Delodajalci v skupini velikih podjetij napovedujejo 45-odstotno rast zaposlovanja, delodajalci v skupini srednjih podjetij 24-odstotno rast, v skupini malih podjetij pa neto napoved zaposlovanja za drugo četrtletje znaša +17 odstotkov. Optimistične so tudi zaposlitvene namere delodajalcev v skupini mikro podjetij, tokrat je njihova napoved zaposlovanja +11 odstotkov.

Tako na letni kot na četrtletni ravni so napoved najbolj izboljšali v skupini velikih podjetij. "V segmentu velikosti podjetij je zanimivo, da skoraj vsako drugo veliko podjetje napoveduje zaposlovanje, pri srednjih podjetjih pa je takšnih 27 odstotkov," je izpostavil Vovk.

Na globalni ravni so napovedi najboljše na Tajvanu in Japonskem ter v Sloveniji in Indiji, najslabše pa v Braziliji, Italiji, Belgiji in Švici.