c S

Bela hiša omilila Trumpove izjave o domnevnem prisluškovanju

14.03.2017 08:14 Washington, 14. marca (STA) - Predstavniki administracije predsednika ZDA Donalda Trumpa je v ponedeljek omilila nedavne Trumpove obtožbe, da mu je predhodnik Barack Obama v času volitev prisluškoval v newyorški stolpnici. Kongresni odbor jih je medtem pozval, naj trditve dokažejo.

Trump je v začetku meseca tvitnil, da mu je Obama prisluškoval v stolpnici. Kongresniki so nato začeli pozivati predsednika, naj bodisi predstavi dokaze ali preneha s tovrstnimi obtožbami, ker da so sila resna zadeva. Trump želi, da njegove obtožbe razišče kongres, najbolje med preiskovanjem domnevnega ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Senator John McCain ga je v nedeljo spomnil, da je predsednik in lahko dokaze o tem poišče sam z ukazom šefom pristojnih agencij. Trumpova svetovalka Kellyanne Conway je nato celo namignila, da je Obamova administracija nadzirala Trumpovo kampanjo prek mikrovalovnih pečic in televizije. V ponedeljek je skušala pojasniti, da ni mislila dobesedno.

Dobesedno naj svojih obtožb ne bi mislil niti Trump. Kot je namreč v ponedeljek dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer, Trump ni mislil, da je šel Obama po stopnicah v Trumpovo stolpnico in mu prisluškoval. To naj bi bilo povsem jasno, ker je Trump besedo prisluškovanje v tvitu dal v narekovaje.

Vodilna predstavnika odbora za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa iz obeh strank sta pravosodnemu ministrstvu medtem naročila, naj do ponedeljka posreduje dokaze o Trumpovih obtožbah. Pravosodno ministrstvo je zaprosilo za več časa, da ugotovijo morebiten obstoj dokumentov.

Urad predsednika odbora republikanca Devina Nunesa iz Kalifornije je nato sporočil, da mora pravosodno ministrstvo odgovoriti do 20. marca. Takrat se bodo začela zaslišanja v preiskavi ruskega vpletanja v volitve. Če ministrstvo dokazov ne predstavi, bo moral odbor poslati uradne pozive. Podobne informacije išče tudi soroden odbor v senatu, čeprav tam ne postavljajo skrajnega roka.