c S

S Trumpovo zdravstveno reformo bo zavarovanje izgubilo 14 milijonov Američanov

14.03.2017 08:11 Washington, 13. marca (STA) - Kongresni urad za proračun (CBO) ocenjuje, da bo v primeru potrditve republikanskega predloga zdravstvene reforme, ki jo podpira predsednik ZDA Donald Trump, brez zavarovanja naslednje leto ostalo 14 milijonov Američanov. Do leta 2026 pa bi ta reforma zavarovala 26 milijonov manj, kot sedanji sistem obamacare.

Analiza nestrankarskega kongresnega urada je v nasprotju s trditvami predsednika Trumpa in republikancev, da bo njihova reforma znižala stroške zavarovanja in ga naredila dostopnega za vse Američane. To sicer trdi le Trump, republikanski predlagatelji reforme pa so bolj previdni.

Trump je sicer po svoji stari navadi že vnaprej kritiziral poročilo CBO kot nekredibilno, čeprav je v nekaterih delih celo pozitivno do republikanskega predloga, ki še ni dobil naziva "trumpcare", čeprav ga predsednik podpira.

CBO je skopal luknjo pod Trumpovo trditvijo, da se bo sedanja reforma predsednika Baracka Obame, ki jo imenujejo obamacare, sesula sama vase in je zato nujno potrebna reforma reforme.

Republikanci so skušali obamacare, ki je zagotovila zavarovanje več kot 20 milijonom Američanom, odpraviti zadnjih sedem let, Trump pa jim je na vrat nakopal težave z napovedjo, da bodo namesto obamacare sprejeli nekaj novega, čudovitega, ki bo zavarovalo vse Američane.

CBO ocenjuje, da bi obamacare po večini ZDA preživel brez težav, čeprav pa ima republikanski načrt tudi nekaj prednosti. Za republikance je pomembna ocena, da njihov predlog v naslednjem desetletju znižuje proračunski primanjkljaj za 337 milijard dolarjev. To bo uspelo na račun revnih, saj reforma odpravlja sedanje subvencije za nakup zavarovanja.

Republikanski načrt bo z davčnimi krediti verjetno uspel privabiti dovolj mladih in zdravih zavarovancev, da bo lahko preživel, čeprav ne bo več sedanjih davčnih kazni za vse tiste, ki ne sklenejo zavarovanja. Republikanski načrt predvideva zeleno luč zavarovalnicam, da zaračunajo višje premije vsem, ki bodo dva meseca brez zavarovanja.

Po republikanskem načrtu bodo lahko zavarovalnice starejšim zaračunavale več kot mladim, kar je po obamacare prepovedana diskriminacija. Republikanski načrt pa naj bi na daljši rok vseeno bolj znižal stroške zavarovanj, kot obamacare.

Do leta 2019 naj bi se premije povišale za 20 odstotkov bolj kot po obamacare, po 2020 pa naj bi se to obrnilo in do leta 2026 bi bile republikanske premije nižje za deset odstotkov, kot bi bile, če bi obamacare ohranili pri življenju.

CBO ocenjuje, da bo po republikanskem načrtu do leta 2026 brez zavarovanja 52 milijonov Američanov, po obamacare pa bi jih bilo do takrat brez 28 milijonov.

Trump je imel danes v Beli hiši sestanek s tako imenovanimi žrtvami obamacare in je ponovil, da sistem propada, ljudem pa je treba pomagati. Obamacare sicer bolje deluje v večjih mestnih središčih z več prebivalci kot na podeželju.

V New Yorku je zavarovalnic, ki so pripravljene ponuditi po obamacare, več kot dovolj, na podeželju pa izbire skorajda ni. Večinoma sicer državah, ki jim vladajo republikanci, ki niso hoteli sodelovati z obamacare.