c S

EU in Nato mirita Turčijo in Nizozemsko

14.03.2017 08:09 Ankara/Haag/Berlin, 13. marca (STA) - Diplomatski spor med Turčijo in Nizozemsko se je nadaljeval. Turški minister za evropske zadeve je izjavil, da bi morala Turčija v luči spora ponovno oceniti dogovor z Evropsko unijo o zajezitvi migrantskega toka. EU je medtem Ankaro pozval, naj se izogiba pretiranim izjavam in dejanjem, ki bi zaostrila spor. Strani je miril tudi Nato.

Diplomatski spor med Nizozemsko in Turčijo je izbruhnil potem, ko so nizozemske oblasti v soboto preprečile pristanek letala s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem in izgnale turško ministrico za družino in socialne zadeve Fatmo Kaya. Oba sta se želela udeležiti zborovanja v podporo turškemu aprilskemu referendumu o ustavnih spremembah na turškem konzulatu v Rotterdamu. Predstavniki turških oblasti so zato Nizozemsko primerjali z nacisti in fašisti ter obljubili protiukrepe.

Nizozemski premier Mark Rutte je sicer izrazil prepričanje, da Turčija s pošiljanjem svojih ministrov na Nizozemsko ni skušala vplivati na sredine parlamentarne volitve na Nizozemskem. "Verjamem, da so zgolj želeli govoriti s Turki o referendumu" je dejal Rutte.

Turški minister za evropske zadeve Omer Celik pa je izjavil, da bi morala Turčija v luči spora z Nizozemsko ponovno oceniti dogovor z Evropsko unijo o zajezitvi migrantskega toka. "Turčija bi morala znova oceniti vprašanje prehoda po kopnem" v skladu z dogovorom z EU, sklenjenim marca lani, je dejal. Po njegovem mnenju je treba prečkanje Egejskega morja, med katerim je umrlo več sto migrantov, preprečiti, ker gre za človeško odgovornost, o kopenskem delu dogovora pa bi morali znova razmisliti.

Turčija se je s sporazumom zavezala sprejeti vse migrante, ki prihajajo z njenega ozemlja na grške otoke, EU pa k preselitvi neposredno iz Turčije v države članice toliko sirskih prosilcev za azil, kolikor jih bo nezakonito prišlo v Grčijo.

Evropska unija je medtem Turčijo pozvala, naj se izogiba pretiranim izjavam in dejanjem, ki bi lahko še zaostrila napetosti. V Bruslju so Ankari sporočili, da je odločitev, ali bodo turškim politikom dovolili na zborovanja pred turškim referendumom o ustavnih spremembah, v rokah Berlina in Haaga.

"Po napetostih v zadnjih dneh med Turčijo in nekaterimi državami članicami EU se je nujno treba izogniti dodatni zaostritvi in poiskati način za umiritev situacije," sta v skupni izjavi zapisala zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je medtem pozval Turčijo in njene zaveznike v Natu k medsebojnemu spoštovanju in premišljenemu pristopu za umiritev napetosti.

Kljub pozivom k umiritvi je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zvečer obtožil nemško kanclerko Angelo Merkel, da podpira teroriste, Nizozemski pa je zagrozil z diplomatskimi sankcijami in da se bo obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice, ker ni dovolila turškim ministrom sodelovanja na zborovanjih pred turškim referendumom.

Ankara je nizozemskemu odpravniku poslov v Ankari Daanu Feddu Huisingi, ki so ga na pogovor poklicali že tretji dan zapored, pred tem izročila dve protestni noti. V eni od not so obsodili ravnanje s turško ministrico. S takšnim ravnanjem je namreč po njihovem mnenju Nizozemska kršila dunajsko konvencijo. Zunanje ministrstvo je zapisalo, da pričakujejo pisno opravičilo nizozemskih oblasti. Pozvalo jih je tudi k preiskavi teh dogodkov in obtožbi odgovornih.

Druga nota pa je bila povezana s sobotnimi protesti pred konzulatom v Rotterdamu. Turško zunanje ministrstvo je kritiziralo nesorazmerne ukrepe policije proti "ljudem, ki so uveljavljali pravico do mirnega zbiranja". Po več urah mirnih protestov so namreč policisti na konjih in s psi skušali razgnati množico več kot 1000 ljudi.

Proturški protest so potekali tudi v nedeljo zvečer v Amsterdamu. Zbralo se je nekaj sto prebivalcev turškega porekla. Izbruhnilo je tudi nasilje, ko so protestniki začeli divjati po ulicah in policijo obmetavati s kamenjem. Policisti so odgovorili z vodnim topom in gumijevkami. Šest ljudi so aretirali.

Zunanja ministrstva več evropskih držav so posodobila varnostna priporočila glede potovanj v Turčijo. Nizozemsko ministrstvo je tako izdalo opozorilo za nizozemske državljane v Turčiji. "Od 11. marca 2017 potekajo med Turčijo in Nizozemsko diplomatski spori. Državljani bodite pozorni po celi Turčiji in se izogibajte shodom in lokacij, kjer se zbira večje število ljudi," so zapisali v opozorilu.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je med drugim svoje državljane pozvalo, naj imajo pri sebi vedno osebni dokument, saj se lahko razmere hitro zaostrijo, zaradi izrednih razmer pa so bolj pogosti tudi naključni pregledi oseb, piše na spletni strani ministrstva. Tudi oni svarijo pred lokacijami, kjer se zbira večje število ljudi, ter shodi in demonstracijami.

Slovensko zunanje ministrstvo ni izdalo posebnega opozorila. Še vedno odsvetujejo vsa nenujna potovanja v določene predele Turčije ter opozarjajo, da obstaja povečana verjetnost novih terorističnih napadov.