c S

Škotska premierka bo zaprosila za odobritev novega referenduma o neodvisnosti

14.03.2017 08:05 Edinburgh, 13. marca (STA) - Škotska premierka Nicola Sturgeon bo naslednji teden sprožila postopek za odobritev novega referenduma o neodvisnosti Škotske. Regionalni parlament v Edinburghu bo zaprosila za dovoljenje, da o tem začne pogovore z vlado v Londonu. Če bo tudi ta dala svoje privoljenje, naj bi se nov referendum odvil med jesenjo leta 2018 in pomladjo leta 2019.

Kot je v govoru v Edinburghu dejala Sturgeonova, morajo imeti prebivalci Škotske izbiro med "trdim brexitom" in možnostjo, da postanejo samostojna država, poroča britanski BBC.

Bila je kritična do britanske vlade, ki da od odločitve za brexit ni storila ničesar, da bi s Škotsko glede njenih želja dosegla kakršenkoli kompromis ali dogovor. Škotska med drugim želi, da bi ostala del evropskega enotnega trga, četudi bi ga preostanek Združenega kraljestva zapustil.

Obenem je Sturgeonova, voditeljica Škotske nacionalne stranke (SNP), dopustila tudi možnost dogovora z britansko vlado. Kot je dejala, se bo še naprej trudila z britansko vlado doseči kompromis, a na vsak način hoče, da bodo imeli Škoti "na koncu tega procesa možnost izbire".

"Izbiro med tem, da sledimo Veliki Britaniji v trdem brexitu ali da postanemo samostojna država, ki si bo lahko zagotovila enakovredno partnerstvo s preostankom Velike Britanije in svoj lasten odnos z Evropo," je dejala.

Britanski parlament sicer prav danes znova razpravlja in bo morebiti celo potrdil zakonu o brexitu, ki bo premierki Theresi May dal pooblastilo, da sproži postopek izstopa Velike Britanije iz EU. Temu bodo sledila pogajanja o dogovoru glede odnosov med EU in Veliko Britanijo po izstopu, glede katerega so pričakovanja različna.

Je pa Sturgeonova že pred dnevi nakazala možnost, da bi referendum o neodvisnosti izvedli prav jeseni 2018, ko bodo obrisi dogovora že bolj jasni. "Po mojem mnenju je pomembno, da lahko Škotska pravico do izbire lastne prihodnosti uveljavlja takrat, ko bodo njene možnosti že bolj jasne kot sedaj, a še preden bo prepozno, da izberemo svojo pot," je danes dejala škotska premierka.

Na referendumu o članstvu Velike Britanije v EU je lani 62 odstotkov volivcev na Škotskem glasovalo za obstanek v uniji. Po mnenju Sturgeonove in njenih podpornikov prav ta rezultat daje podlago novemu referendumu o neodvisnosti, potem ko so Škoti na prvem leta 2014 s 55 odstotki zavrnili samostojno pot.

Britanska premierka Theresa May se doslej še ni izrekla o tem, ali bi bila pripravljena Škotski dovoliti izvedbo novega referenduma. Danes je dejala, da "obžaluje ozek pogled, ki ga je danes pokazala SNP".

Njen tiskovni predstavnik pa se je pred tem na napoved Sturgeonove odzval z besedami, da bi nov referendum "povzročil delitve in veliko ekonomsko negotovost v najslabšem možnem času".

V Bruslju so medtem sporočili, da bo morala Škotska, če se bo osamosvojila, znova zaprositi za članstvo v EU. Tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas sicer napovedi Sturgeonove ni želel komentirati, saj gre za vprašanja, ki se nanašajo na notranji zakonodajni in ustavni red države članice.