c S

Podravski župani po veliki noči na protest v Ljubljano

14.03.2017 08:01 Destrnik, 13. marca (STA) - Župani Spodnjega Podravja so se na današnjem kolegiju v Destrniku odločili stopnjevati pritisk na vlado, ki ji očitajo ignoranco glede potreb regije in celotne vzhodne kohezije. Ker jim država ni prisluhnila glede evropskega sofinanciranja projekta celovite oskrbe Podravja s pitno vodo, po velikonočnih praznikih napovedujejo protest v Ljubljani.

Podravske in pomurske občine so januarja predsedniku vlade Miru Cerarju posredovale peticijo, s katero so vladne predstavnike opozorile na problematiko regionalne politike v aktualni finančni perspektivi in na po njihovem mnenju sporen načina dodeljevanja razvojnih sredstev v Sloveniji. Pri tem so od premierja zahtevale sestanek, na katerem bi lahko podrobneje pojasnili, kaj jih teži.

Namesto povabila na sestanek ali vsaj odgovora Cerarja so v petek po dolgem moledovanju dočakali le pisni odziv ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, s katerim pa niso bili zadovoljni. Direktor ZRS Bistra Ptuj Štefan Čelan je dejal, da se regionalna politika vse bolj spreminja v regionalno politikantstvo, tisti, ki so sploh omogočili pridobitev evropskih sredstev, pa imajo od tega vsak dan manj koristi.

"Zadnje poročilo vlade o odobrenih projektih kaže, da je bilo takih nekaj več kot 600, struktura pa jasno kaže, da bo zelo malo denarja šlo v kohezijo, zaradi katere je ta sploh prišel v Slovenijo, večji del pa gre v zahodno kohezijsko regijo oziroma v Ljubljano," je dejal Čelan in sedanje stanje, ko regije ne morejo same odločiti, za kaj bodo porabile denar, označil za farso.

Župani so se zato strinjali s pobudo, ki je bila vključena že v peticijo, da bodo v primeru, če jim država ne bo prisluhnila, odšli protestno v Ljubljano. Najbolj odločen je bil spet kidričevski župan Anton Leskovar, ki je že na nekaterih prejšnjih kolegijih pozival k organiziranju in množičnemu protestu v prestolnici.

Čeprav so mu nekateri kolegi pritrjevali, je na koncu vseeno prevladalo bolj umirjeno mnenje, pa tudi bojazen, ki jo je izrazila županja Majšperka Darinka Fakin, da vendarle morda župani še niso v celoti izkoristili vseh oblik pritiska in si zato še ne bi upala ljudi nagovarjati k vstajam.

Župani Spodnjega Podravja so se zato dogovorili, da bodo skušali takoj po velikonočnih praznikih v Ljubljani, najverjetneje v prostorih državnega sveta, organizirati sestanek s predstavniki vlade. Nanj bodo pozvali še ostale kolege iz Podravja in Pomurja, ki so bili prav tako podpisniki peticije, skupaj bi tako svoje nezadovoljstvo izrazilo skoraj 70 županov.

Največ nezadovoljstva je v Podravju zaradi neuspešnih načrtov projekta celovite oskrbe s pitno vodo, ki so ga župani 41 občin regije nameravali uvrstili v dogovor za razvoj regij in tako zanj pridobiti tudi evropski denar. Za okoljske projekte bo sicer v tej finančni perspektivi na voljo 250 milijonov evrov, vendar bo večina denarja namenja enajstim projektov, ki jih niso končali v prejšnjem obdobju, medtem ko je podravski izpadel s seznama.