c S

Na Madžarskem gladovna stavka migrantov

14.03.2017 07:59 Budimpešta, 13. marca (STA) - V enem od sprejemnih centrov za tujce na Madžarskem je danes začelo gladovno stavkati skoraj 100 migrantov, ki zahtevajo, da jim dovolijo odhod iz centra, so sporočile pristojne oblasti.

Iz urada za priseljevanje in državljanstvo so sporočili, da stavka 94 od 102 v centru za tujce v kraju Bekescsabe blizu meje z Romunijo.

"Večina stavkajočih spada pod dublinske postopke, saj so nezakonito odšli iz države, v kateri so vstopili v Evropsko unijo," so sporočili iz urada.

Stavkajoči so svoje zahteve podali pisno, v glavnem pa se pritožujejo, ker so pridržani, in zahtevajo, da jim dovolijo oditi. Prav tako se pritožujejo, ker so jim odvzeli prstne odtise, čeprav ne nameravajo ostati na Madžarskem, so po poročanju tujih tiskovni agencij še navedli v uradu.

Zanyar Faraj, ki trdi, da zastopa migrante v Bekescsabi, je na svetovnem spletu objavil zahtevo po izboljšanju razmer v centru. Po njegovih navedbah so številni pridržani bolni in depresivni.

Madžarski premier Viktor Orban je odločen nasprotnik množičnega priseljevanja v Evropo, ki po njegovem ogroža družbeno-ekonomsko podobo celine, zato je njegova vlada na meji zgradila ograjo. Madžarski parlament je minuli teden izglasoval avtomatično pridržanje vseh prosilcev za azil v sprejemnih centrih na južni meji.