c S

Na proturškem protestu v Amsterdamu šest aretiranih

14.03.2017 07:55 Amsterdam/Ankara, 13. marca (STA) - Nizozemska policija je danes sporočila, da so v nedeljo zvečer na proturškem protestu v Amsterdamu, ki se je sprevrgel v izgrede, aretirali šest oseb. Protesti so izbruhnili, ker so nizozemske oblasti turškemu zunanjemu ministru Mevlütu Cavusogluju preprečile prihod v Rotterdam na zborovanje pred turškim referendumom o spremembi ustave.

Nizozemske oblasti so prihod na turški konzulat v Rotterdamu preprečile tudi turški ministrici za družino in socialne zadeve Fatmi Kaya ter jo pospremile nazaj do nemške meje.

Na protestu v Amsterdamu se je v nedeljo zbralo nekaj sto prebivalcev turškega porekla. Zvečer je izbruhnilo nasilje, ko so protestniki začeli divjati po ulicah in policijo obmetavati s kamenjem. Policisti so odgovorili z vodnim topom in gumijevkami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To je bila že druga noč nemirov na Nizozemskem, povezana z napetostmi med turškimi in nizozemskimi oblastmi zaradi prepovedi prihoda turškim politikom. V soboto zvečer so v Rotterdamu aretirali več oseb.

Nizozemsko zunanje ministrstvo je danes opozorilo državljane, ki so v Turčiji, naj bodo previdni in se izogibajo velikim množicam. Potovanj v Turčijo niso odsvetovali.

S sobotnimi protesti pred konzulatom v Rotterdamu je povezana tudi ena od dveh protestnih not, ki jih je Turčija danes izročila nizozemskemu odpravniku poslov v Ankari Daanu Feddu Huisingi. Turško zunanje ministrstvo je kritiziralo nesorazmerne ukrepe policije proti "ljudem, ki so uveljavljali pravico do mirnega zbiranja". Po več urah mirnega protestiranja so namreč policisti na konjih in s psi skušali razgnati množico več kot 1000 ljudi.

V drugi noti odpravniku poslov, ki so ga danes že tretji dan zapored poklicali na pogovor na turško zunanje ministrstvo, pa so obsodili ravnanje s turško ministrico, ki so jo v soboto izgnali iz Nizozemske. S takšnim ravnanjem je po njihovem mnenju Haag kršil dunajsko konvencijo. Zunanje ministrstvo je zapisalo, da pričakujejo pisno opravičilo nizozemskih oblasti. Pozvalo jih je tudi k preiskavi teh dogodkov in obtožbi odgovornih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.