c S

Turčija bi morala ponovno oceniti migrantski dogovor z EU

14.03.2017 07:54 Istanbul, 13. marca (STA) - Turški minister za evropske zadeve Omer Celik je danes izjavil, da bi morala Turčija v luči spora z Nizozemsko zaradi prepovedi udeležbe turških ministrov na predreferendumskih zborovanjih ponovno oceniti dogovor z Evropsko unijo o zajezitvi migrantskega toka.

"Turčija bi morala znova oceniti vprašanje prehoda po kopnem" v skladu z dogovorom z EU, sklenjenim marca lani, je dejal turški minister. Po njegovem mnenju je treba prečkanje Egejskega morja, med katerim je umrlo več sto migrantov, preprečiti, ker gre za človeško odgovornost, o kopenskem delu dogovora pa bi morali znova razmisliti.

Turčija se je s sporazumom zavezala sprejeti vse migrante, ki prihajajo z njenega ozemlja na grške otoke, EU pa k preselitvi neposredno iz Turčije v države članice toliko sirskih prosilcev za azil, kolikor jih bo nezakonito prišlo v Grčijo.

Napetosti med Turčijo in Nizozemsko so izbruhnile, ker so nizozemske oblasti v soboto prepovedale pristanek letala s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem na krovu ter ministrici za delo in socialne zadeve Fatmi Kaya preprečile udeležbo na zborovanju pred referendumom o ustavnih spremembah na turškem konzulatu v Rotterdamu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki bo v primeru podpore ustavnim spremembam dobil precej večja pooblastila, je minuli konec tedna očital Nizozemski, da se obnaša kot nacisti. Nizozemci so bili zaradi izjave ogorčeni, saj so bili med drugo svetovno vojno tudi sami pod nemško okupacijo.