c S

Piloti Slovenske vojske ostali brez našitkov na uniformah

13.03.2017 15:43 Ljubljana, 13. marca (STA) - Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva je na podlagi odločbe inšpekcije ukazal odstranitev našitkov z uniform pripadnikov polka. Inšpekcijski nadzor je namreč pokazal, da oznake enot na oblačilih niso skladne s pravilnikom o nošenju oznak. Tega pravilnika pa še niso utegnili spremeniti, je danes priznala obrambna ministrica Andreja Katič.

Inšpekcijski nadzor v 15. polku letalstva je nepravilnost na oblačilih ugotovil že septembra lani. Kot je na spletni strani poročal časnik Dnevnik, naj bi bile omenjene oznake za nekaj milimetrov prevelike, zaradi česar je inšpektor obrambnemu ministrstvu naložil, da v času šestih mesecev pravilnik popravi. Ker tega niso storili, kar je ugotovil ponovni nadzor v začetku marca, je poveljnik polka polkovnik Bojan Brecelj moral izdati ukaz o odstranitvi našitkov.

Ministrica je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi minulih ukrepov in načrtov razvoja vojske, pojasnila, da bi Slovenska vojska že pred časom lahko predlagala spremembo pravilnika, prav tako bi ga lahko pripravil upravni del ministrstva.

"Se strinjam, to se ne bi smelo dogajati," je dejala ministrica. Je pa zatrdila, da so se glede vsebine pravilnika zdaj poenotili in da bodo zaplet odpravili v najkrajšem možnem času.

Da je bilo nošenje oznak v nasprotju s pravilnikom, je priznal tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman. Je pa dodal, da je generalštab prvi predlog posredoval že marca lani.

Inšpekcijski nadzor je bil po njegovih informacijah sicer izveden tudi v 10. polku 1. brigade Slovenske vojske.