c S

EU in Nato pozivata Turčijo k umiritvi napetosti

13.03.2017 15:16 Bruselj, 13. marca (STA) - Evropska unija je danes pozvala Turčijo, naj se izogiba pretiranim izjavam in dejanjem, ki bi lahko še zaostrila napetosti v sporu z Nemčijo in Nizozemsko zaradi prepovedi udeležbe turških ministrov na predreferendumskih zborovanjih. Zveza Nato je zaveznike pozvala k medsebojnemu spoštovanju.

V Bruslju so Ankari sporočili, da je odločitev, ali bodo turškim politikom dovolili na zborovanja pred turškim referendumom o ustavnih spremembah, v rokah Berlina in Haaga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki bo v primeru podpore ustavnim spremembam dobil precej večja pooblastila, je minuli konec tedna očital Nizozemski, da se obnaša kot nacisti. Nizozemci so bili zaradi izjave ogorčeni, saj so bili med drugo svetovno vojno tudi sami pod nemško okupacijo.

"Evropska unija poziva Turčijo, naj se vzdrži pretiranih izjav in dejanj, ki bi dodatno zaostrila situacijo," sta v skupni izjavi zapisala zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

"Po napetostih v zadnjih dneh med Turčijo in nekaterimi državami članicami EU se je nujno treba izogniti dodatni zaostritvi in poiskati način za umiritev situacije," sta dodala visoka bruseljska predstavnika.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pozval Turčijo in njene zaveznike v Natu k medsebojnemu spoštovanju in premišljenemu pristopu za umiritev napetosti.

Nizozemske oblasti so minuli konec tedna prepovedale pristanek letala s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem na krovu ter ministrici za delo in socialne zadeve Fatmi Kaya preprečile udeležbo na predreferendumskem zborovanju na turškem konzulatu v Rotterdamu. Zaradi odločitve nizozemskih oblasti so izbruhnili protesti prebivalcev turškega rodu, ki so se ponekod sprevrgli v izgrede. Na Nizozemskem živi približno 400.000 ljudi turškega rodu.