c S

Artur Mas zaradi referenduma ne sme dve leti opravljati javnih funkcij

13.03.2017 14:50 Barcelona, 13. marca (STA) - Sodišče v Barceloni je danes bivšemu predsedniku regionalne katalonske vlade Arturju Masu za dve leti prepovedalo opravljanje javnih funkcij zaradi izvedbe nezakonitega neformalnega glasovanja o neodvisnosti Katalonije leta 2014, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednika katalonske vlade od leta 2010 do lani je sodišče spoznalo krivega državljanske nepokorščine zaradi organizacije simboličnega, nezavezujočega glasovanja v tej bogati severovzhodni pokrajini kljub prepovedi španskega ustavnega sodišča.

Katalonija, pokrajina z lastnim jezikom in kulturo, je dolgo zahtevala večjo avtonomijo in separatisti so vrsto let skušali od Madrida dobiti dovoljenje za glasovanje o neodvisnosti. Španska gospodarska kriza je še okrepila te zahteve, saj so mnogi Katalonci kritizirali plačevanje davkov Madridu za podporo revnejšim regijam.

Sedanja katalonska vlada se je sicer zavezala, da bo pravi referendum o neodvisnosti z ali brez privolitve Madrida izvedla do letošnjega septembra, čeprav je najvišje pravosodno telo pokrajine ta mesec odločilo, da lahko referendum skliče samo španska država.

Na glasovanju novembra 2014 je več kot 80 odstotkov volivcev, ki so oddali svoj glas, glasovalo za neodvisnost regije, vendar pa se je glasovanja udeležilo samo 2,3 od 6,3 milijona volilnih upravičencev.

Ankete sicer kažejo, da okoli polovica Kataloncev podpira neodvisnost regije, poroča AFP.