c S

Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja o nacionalnem programu varstva okolja

13.03.2017 14:46 Ljubljana, 13. marca (STA) - Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja se je na ministrstvu za okolje in prostor danes sestal na seji, ki se je je udeležila tudi ministrica Irena Majcen. Članom sveta so med drugim predstavili nacionalni program varstva okolja za obdobje od 2018 do 2030, seznanili pa so se tudi s projektom Magna.

Svet, ki se je seznanil tudi s prednostnimi nalogami okoljskega ministrstva v letošnjem letu, je ministrstvo za okolje in prostor ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pozval k iskanju ravnotežja med gospodarskimi, okoljskimi in socialnimi vidiki tudi pri pripravi novega investicijskega zakona.

Glede nacionalnega programa varstva okolja je svet izpostavil potrebo po večji vključenosti javnosti, sodelovanja več politik in podaljšanju časa za razpravo. Svet bo o programu razpravljal na posebni seji, ko bodo pripravljena gradiva. To naj bi se zgodilo junija ali septembra, piše na spletnih straneh okoljskega ministrstva.

Projekt Magna - vzpostavitev proizvodne cone Hoče oz. novega obrata avtomobilskega giganta Magna - je na seji predstavil državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti.

Na naslednji seji sveta bodo predstavljene informacije glede priprave sprememb zakona o varstvu okolja, zakona o ohranjanju narave in prostorsko-gradbene zakonodaje.

Svet, ki je bil v začetku februarja 2015 ustanovljen na podlagi zakona o varstvu okolja, obravnava in sprejema stališča ter daje mnenja in pobude ministru, pristojnemu za okolje. Mnenja in pobude se nanašajo na stanje in trende na področju varstva okolja ter trajnostnega razvoja doma in v tujini ter strategije, programe in načrte na področju varstva okolja in trajnostnega razvoja.

Obravnava tudi zakonodajno urejanje varstva okolja in trajnostnega razvoja, delovanje države in občin v zvezi z varstvom okolja in trajnostnim razvojem ter posamezna pereča vprašanja obremenjevanja okolja in trajnostnega razvoja. Sprejema tudi pobude javnosti in na prošnjo ministra ali na lastno pobudo obravnava druga vprašanja.