c S

Janos Ader znova izvoljen za madžarskega predsednika

13.03.2017 13:49 Budimpešta, 13. marca (STA) - Madžarski parlament je danes dosedanjega predsednika države Janosa Aderja izvolil za nov petletni mandat. Ader med drugim uživa podporo vladajoče stranke Fidesz, ki ima v parlamentu udobno večino, izvoljen pa je bil v drugem krogu glasovanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za izvolitev v prvem krogu bi bila potrebna dvotretjinska večina, a sta Aderju za to zmanjkala dva glasova. V drugem krogu je nato za zmago potreboval le še navadno večino. Svoj glas mu je namenilo 131 poslancev. Njegov izzivalec Laszlo Majtenyi, ki ga podpira leva opozicija, je zbral 39 glasov podpore.

Levo usmerjena, liberalna opozicija je bila s svojim kandidatom za predsednika brez možnosti za zmago, a so zanjo predsedniške volitve predvsem priložnost, da izkaže enotnost proti Orbanovi vladi. Poenotenje za pravnega strokovnjaka Majtenyija je bilo tako simbolno dejanje dobro leto pred parlamentarnimi volitvami. Skrajno desna stranka Jobbik se je svojemu kandidatu odpovedala.

Opozicija Aderju pogosto očita, da je zgolj strankarski vojak in marioneta, a je 57-letni predsednik države, po izobrazbi pravnik, med ljudstvom priljubljen. V nedavni javnomnenjski raziskavi inštituta Nezöpont se je tako kar 63 odstotkov vprašanih zavzelo za ponovno izvolitev Aderja, samo 27 odstotkov jih je bil proti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ader je bil za predsednika Madžarske prvič izvoljen z dvotretjinsko podporo poslancev maja 2012. Volitve so potekale potem, ko je zaradi plagiatorstva svojega doktorata odstopil njegov predhodnik Pal Schmitt. Opazovalci ne izključujejo možnosti, da se bo Ader v drugem mandatu bolj ogradil od Fideszove vlade, da bi se otresel očitkov, da je Orbanova marioneta.

V prvi Orbanovi vladi je bil Ader med letoma 1998 in 2002 predsednik madžarskega parlamenta, med letoma 2009 in 2012 je bil evropski poslanec.