c S

V Srbiji 12 kandidatov za predsednika države

13.03.2017 13:27 Beograd, 13. marca (STA) - V Srbiji je kandidaturo za predsedniške volitve pravočasno vložilo 12 oseb, od tega jih je volilna komisija do danes zjutraj potrdila sedem, ostale potrditve oziroma zavrnitve bodo še sledile. Med drugim so kandidaturo vložili premier Aleksander Vučić, bivši srbski varuh človekovih pravic Saša Janković in bivši srbski zunanji minister Vuk Jeremić.

Volilna komisija je potrdila še kandidature vodje konservativnega gibanja Vrata Boška Obradovića, predsednika gibanja Dovolj je bilo Saše Radulovića in Aleksandra Popovića iz Demokratske stranke Srbije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po nedavnih javnomnenjskih raziskavah je favorit na predsedniških volitvah Vučić, ki naj bi že v prvem krogu dobil 52-odstotno podporo in potemtakem drugi krog volitev ne bo potreben. Sprta opozicija pa bo nastopila z več kandidati in ima tako le malo možnosti za zmago. Še najbolje kaže Jankoviću, ki naj bi zbral 14,5 odstotka glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Rok za vlogo kandidature, ki se je iztekel ponoči, so ulovili še Miroslav Parović iz Nacionalnega libertarnega gibanja, ki mora zbrati še 154 overjenih podpisov, župan Čajetine Milan Stamatović, vodja Lige socialdemokratov Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, mladi politik Luka Maksimović in Predrag Vučetić iz Kruševca, še piše Tanjug.

Volilna komisija bo veljavnost njihov kandidatur preučila v zakonsko predpisanem roku, vrstni red kandidatov na volitvah pa bodo določili na javnem žrebanju 17. marca.

Predsedniške volitve v Srbiji bodo 2. aprila, morebitni drugi krog pa 16. aprila.