c S

Unicef: Kršitve nad otroki v Siriji lani najhujše doslej

13.03.2017 09:38 Damask, 13. marca (STA) - Sklad ZN za otroke (Unicef) opozarja, da so bile kršitve nad otroki v Siriji v lanskem letu najhujše doslej. Število potrjenih primerov ubijanja, pohabljanja in rekrutiranja otrok v bojne skupine je lani med drastičnim stopnjevanjem nasilja po vsej državi skokovito naraslo, so sporočili danes.

Po podatkih Unicefa je bilo ubitih najmanj 652 otrok, kar je 20 odstotkov več kot leta 2015 in predstavlja največje število smrtnih žrtev med otroki, odkar je bil leta 2014 vzpostavljen sistem formalne verifikacije otroških žrtev. Od tega je bilo 255 otrok ubitih v šolah ali bližini.

V primerjavi z letom 2015 se je podvojilo število rekrutiranja otrok v bojne skupine, teh je bilo lani 850. Otroci so v skrajnih primerih prisiljeni opravljati dela rabljev in samomorilskih napadalcev.

"Gre za trpljenje brez primere. Milijoni otrok v Siriji so vsak dan izpostavljeni napadom, kar je njihova življenja obrnilo na glavo," je povedal Unicefov regionalni direktor za Bližnji vzhod in severno Afriko Geert Cappelaere, ki je dodal, da so ti otroci za vse življenje zaznamovani z grozljivimi posledicami.

Pri Unicefu opozarjajo, da izzivi na nekaterih območjih Sirije ovirajo prizadevanja za celostno oceno položaja otrok in dostopa do humanitarne pomoči za najranljivejše. Poleg ogroženosti zaradi bomb in streljanja pa številni umirajo tudi zaradi bolezni, kar bi se jih lahko preprečilo.

Po podatkih Unicefa je med najbolj ranljivimi 2,8 milijona otrok, ki prebivajo na težko dostopnih območjih v Siriji, vključno z 280.000 otroki, ki živijo na obleganih območjih in so skoraj povsem odrezani od humanitarne pomoči.

Humanitarno pomoč potrebuje skoraj šest milijonov otrok, kar je 12-krat več v primerjavi z letom 2012. Več milijonov otrok pa je moralo zapustiti svoje domove, več kot 2,3 milijona sirskih otrok se je tako moralo preseliti v Turčijo, Libanon, Jordanijo in druge države, kjer živijo kot begunci.

Zaradi obupa pa mnoge družine svoje otroke prisilijo v poroko ali otroško delo. V več kot dveh tretjinah gospodinjstev otroci delajo, da podpirajo družino, nekateri v zelo težkih pogojih, neprimernih tudi za odrasle, so še zapisali pri Unicefu.

Unicef zato poziva vse strani, vpletene v konflikt in tiste, ki lahko vplivajo na njih, da se najde takojšnja politična rešitev za končanje konflikta v Siriji, prenehajo hude kršitve nad otroki ter da se zagotovi nadaljnja finančna podpora za zagotavljanje Unicefove pomoči za otroke iz Sirije.

Zahtevajo še prenehanje vseh obleganj ter brezpogojni in trajni dostop do vseh otrok v stiski, kjer koli v Siriji, ter zagotavljanje trajne podpore vladam in skupnostim, ki gostijo begunce, za nudenje pomoči ranljivim otrokom, ne glede na njihov status.