c S

V sobotnih eksplozijah v Damasku umrlo več kot 70 ljudi

13.03.2017 08:37 Damask, 12. marca (STA) - V dveh eksplozijah, ki sta v soboto odjeknili v središču sirske prestolnice Damask, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 74 ljudi, več deset je ranjenih. Med smrtnimi žrtvami je bilo 54 civilistov in 20 pripadnikov varnostnih sil, so danes sporočili s Sirskega observatorija za človekove pravice.

Odgovornost za samomorilska napada je danes prevzela skrajna skupina Fronta Fateh al Šam, nekdaj povezana s teroristično mrežo Al Kaida. V sporočilu je zapisala, da sta napad izvedla "dva junaka islama", napada pa označila za "sporočilo Iranu in njegovim milicam". Iran in libanonsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Teheran, sta sicer tesna zaveznika sirskega režima, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iraško zunanje ministrstvo je v soboto sporočilo, da je v eksplozijah, katerih tarče so bili šiitski romarji, umrlo najmanj 40 iraških državljanov, 120 jih je bilo ranjenih.

Gre sicer za enega od najbolj krvavih napadov v središču Damaska. Po navedbah sirskih medijev sta se eksploziji zgodili v bližini četrti Bab al Saghir, kjer so številni šiitski mavzoleji.

Observatorij s sedežem v Londonu je sporočil, da je v prvem primeru ob cesti eksplodirala bomba v trenutku, ko je mimo peljal avtobus, v drugem primeru se je samomorilski napadalec razstrelil v bližini pokopališča.

V preteklosti je sicer odgovornost za podobne napade v drugih predelih Sirije prevzela skrajna skupina Islamska država.