c S

Britanska vlada spodnji dom pozvala k zavrnitvi dopolnil zakona o brexitu

13.03.2017 08:36 London, 12. marca (STA) - Britanski minister za brexit David Davis je danes poslance spodnjega doma britanskega parlamenta pozval, naj v ponedeljek ne potrdijo dveh dopolnil zakona o brexitu, ki so ju sprejeli člani zgornjega doma.

Eno od dopolnil, ki ga je sprejela lordska zbornica, določa, da morata oba domova parlamenta potrditi dogovor o izstopu iz EU, preden začne veljati. Drugo medtem zahteva, da vlada v roku treh mesecev po sprožitvi 50. člena lizbonske pogodbe predstavi predloge, ki bi prebivalcem EU in evropskega gospodarskega območja po brexitu zagotovili enake pravice v Veliki Britaniji, kot jih imajo sedaj.

Davis je v prispevku za britanski časnik Sunday Telegraph zapisal, da "bo imel parlament še številne priložnosti za razpravo o pogajanjih glede novega partnerstva z EU in tudi vpliv na izid". "Vendar dodajanje pogojev zakonu, ki zgolj omogoča premierki, da sproži postopek, ni način, kako se to dela," je še zapisal.

Minister je nekatere poslance zgornjega doma obtožil, da želijo z vztrajanjem pri glasovanju o dogovoru, preden začne veljati, doseči možnost veta na dogovor. Dejal je, da želijo ustvariti situacijo, ko bo lahko parlament izničil rezultat referenduma o izstopu iz EU.

Britanska premierka Theresa May želi 50. člen lizbonske pogodbe, ki ureja izstop iz unije, sprožiti do konca marca. Kdaj točno se bo to zgodilo, Davis za britanski BBC ni želel potrditi. Po poročanju BBC bi lahko premierka postopek sprožila že prihodnji teden, morda že v torek.