c S

Pomemben ameriški zvezni tožilec odpuščen

13.03.2017 08:26 New York, 12. marca (STA) - Newyorški zvezni tožilec Preet Bharara je zavrnil petkov poziv ameriškega pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa k odstopu 46 zveznih tožilcev ZDA, ker ga je ameriški predsednik Donald Trump novembra lani osebno prosil, naj ostane na položaju. Pravosodni minister je nato v soboto Bhararo odpustil.

48-letni pravnik je bil pomočnik sedanjemu direktorju FBI Jamesu Comeyju, ko je ta zasedal isti položaj, kot ga je do sobote Bharara. Gre za položaj zveznega tožilca južnega New Yorka, ki zajema Manhattan in nekaj drugih mestih predelov. Ta položaj je eden najbolj znanih in zahtevnih v ZDA, saj je pristojen tudi za pregon kriminalcev v belih ovratnikih z Wall Streeta, ki si lahko privoščijo več odvetnikov kot pa tožilstvo tožilcev.

Bharara ni delal razlik med tistimi, ki jih je preganjal, vodil pa je veliko zelo odmevnih primerov. V zapor je med drugimi spravil dolgoletnega predsednika spodnjega doma državnega kongresa New Yorka Sheldona Silverja. Z aretacijo indijske konzulke, ki ni plačevala gospodinjski pomočnici, pa je zakuhal meddržavni incident in povzročil težave Američanom v Indiji.

Trenutno vodi preiskavo proti dvema najbolj znanima demokratskima politikoma v državi. To je proti guvernerju Andrewu Cuomu zaradi domnevne korupcije in proti županu mesta New York Billu de Blasiu zaradi domnevnih nepravilnosti pri financiranju volilne kampanje.

Bharara je spravil v zapor številne finančne mešetarje z Wall Streeta, trenutno pa med drugim preiskuje tudi televizijo Fox zaradi domnevnih nepravilnosti pri obravnavi obtožb spolnega nadlegovanja.

Sessions je v petek zahteval, naj vsi od skupaj 93 zveznih tožilcev po ZDA, ki tega še niso storili, odstopijo s položaja. Ostalo jih je še 46. Vsaka nova vlada ima pravico, da na te položaje postavi svoje ljudi, vendar pa sta prejšnja predsednika George Bush mlajši in Barack Obama to storila z malce več občutka in počasi. Sessions je storil podobno kot leta 1993 Janet Reno v vladi Billa Clintona.

Demokratski senator iz New Yorka Chuck Schumer, ki ga Bharara ni preiskoval, je Sessionsovo odločitev kritiziral in jo naprtil Trumpu. Opozoril je, da je novoizvoljeni predsednik novembra lani osebno prosil Bhararo, naj nadaljuje z delom, njegova odpustitev pa povzroča škodo tekočim primerom in preiskavam ter interesom pravice. Trump dogodka še ni komentiral.