c S

V javni razpravi predlog novega zakona o motornih vozilih

13.03.2017 08:22 Ljubljana, 12. marca (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je v javno razpravo poslalo predlog novega zakona o motornih vozilih, ki je sicer že od prejšnjega tedna tudi v ponovnem medresorskem usklajevanju. Kot so zatrdili na ministrstvu, so predlog pripravili, da bi vanj implementirali evropske direktive in jasneje zapisali posamezne določbe.

V oktobru so sicer poslanci sprejeli dopolnitve zakona o motornih vozilih, ki so prinesle novo definicijo koles z motorjem oziroma mopedov, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro. Tako bo treba po zakonu ta vozila odslej registrirati in zavarovati ter opraviti tehnični pregled. Mopedi morajo biti registrirani po 1. maju letos.

Že takrat je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič napovedal pripravo zakona s celovitimi spremembami, in sicer, da bi se tehnični pregledi za ta vozila lahko opravljali "na terenu", pogostost tehničnih pregledov pa bi zmanjšali na pet let.

"Na podlagi prispelih pripomb iz javne in medresorske obravnave smo pripravili nov predlog zakona. Večino prejetih pripomb smo upoštevali, na določenih mestih pa je bilo pripravljeno kompromisno besedilo," so v dopisu, ki je dostopen na portalu E-demokracija, zapisali na ministrstvu za infrastrukturo.

Novo besedilo zakona so po navedbah ministrstva pripravili tudi zato, ker so uporabniki dopolnjenega zakona o motornih vozilih zaznali nekatere pomanjkljivosti posameznih določb zakona, pojavile pa so se tudi dileme in različna tolmačenja nekaterih členov zakona.

Cilj ministrstva je tako implementacija nekaterih določb novih evropskih direktiv s področja vozil, o rednih tehničnih pregledih vozil, o dokumentih za registracijo vozil in o cestnem pregledu tehnične brezhibnosti gospodarskih vozil.

Cilj je tudi urediti ločevanje kršitev, da bo možno posebej sporočati podatke o kršitvah prevoznikov in upravljavcev prevozov v nacionalni elektronski register cestnih prevoznikov, urediti dostop do podatkov o vozilih vsem nacionalnim kontaktnim točkam v EU, urediti nadzor, pooblastila in pristojnosti vojaške policije nad vojaškimi vozili v cestnem prometu, zagotoviti jasnejši zapis posameznih določb zakona, dopolniti določbe za postopke, ki še niso bili urejeni, ter poenostaviti postopke v zvezi z vozili.

Ena od ključnih vsebinskih sprememb, ki jo je napovedal že minister, je torej uvedba petletnega obdobja za tehnične preglede mopedov, pri katerih največja hitrost ne presega 25 kilometrov na uro. Ob tem bi uvedli tudi obvezni tehnični pregleda za vozilo, ki še ni bilo registrirano, pa je starejše od roka za prvi tehnični pregled.

Zainteresirana javnost lahko komentarje na predlog na portalu E-demokracija posreduje do 24. marca.