c S

Dunaj bi izpad prihodkov zaradi brexita nadomestil z varčevanjem

13.03.2017 08:16 Dunaj, 11. marca (STA) - Izstop Velike Britanije iz Evropske unije se bo odražal tudi v manku v evropskem proračunu, saj bo ta ostal brez prispevkov Londona. Evropski komisar za proračun Günter Oettinger meni, da bi morale izpad dohodkov nadomestiti države, ki so neto plačnice. Med njimi je tudi Avstrija, a Dunaj ne deli njegovega mnenja in rešitev vidi v varčevanju.

Na zunanjem ministrstvu Avstrije, ki bo predsedovala povezavi v drugi polovici prihodnjega leta, ko naj bil brexit v končni fazi, tako že pripravljajo analizo finančnih posledic brexita in ukrepe za premostitev manka. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz med drugim meni, da bi morali izpad prihodkov nadomestiti z varčevanjem in reformami in ne na račun neto plačnic.

Komisar Öttinger je sicer nedavno že dejal, da ne vidi možnosti, da bi britanski prispevek, ki je po njegovem vreden okoli devet milijard evrov, nadomestili zgolj s posegi v proračun.

Osnutek načrta avstrijskega zunanjega ministrstva, ki ga je pridobila avstrijska tiskovna agencija APA, je v nasprotju s komisarjevimi stališči. Na Dunaju ocenjujejo, da je britanski prispevek vreden 14 milijard evrov, ki jih je mogoče nadomestiti z varčevanjem, in predlagajo zmanjšanje števila zaposlenih pri ustanovah Evropske unije za 12,8 odstotka (kar ustreza deležu prebivalstva Velike Britanije znotraj celotne EU), zmanjšanje proračuna za celoten britanski prispevek ter prepolovitev števila komisarjev v Evropski komisiji na 14.

Avstrija je predlagala tudi reformo EU, s katero bi povezava postala učinkovitejša, ter da bi hkrati nekatere pristojnosti, ki so sedaj v domeni Bruslja, vrnili na nacionalne in regionalne parlamente. Avstrijski zunanji minister naj bi tovrstne načrte Dunaja predstavil na turneji po prestolnicah držav članic Evropske unije, nato pa naj bi na Dunaju tudi pripravili konferenco na to temo, še navaja APA.