c S

Protestniki zahtevali aretacijo odstavljene južnokorejske predsednice

13.03.2017 08:16 Seul, 11. marca (STA) - Okoli 50.000 protestnikov se je danes zbralo pred južnokorejsko predsedniško palačo in zahtevalo aretacijo predsednice Park Geun Hye, za katero je južnokorejsko sodišče sicer v petek odločilo, da mora zapustiti položaj. Protestniki so s slogani sporočali, da odstavitev ni dovolj, temveč mora Parkova končati za zapahi. V nemirih so umrle tri osebe.

Na ulice se je hkrati podalo tudi okoli 20.000 podpornikov Parkove, policisti pa so skupini ločili z barikadami. Zaradi nasilja so aretirali več oseb. Nekateri podporniki Parkove naj bi napadli fotografe in člane televizijske ekipe ter jih nekaj tudi poškodovali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med protesti so po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap umrli skupno trije ljudje. Eden od njiju, 72-letni moški, je krvavel iz glave, potem ko je nanj padel zvočnik. 74-letnik pa je umrl v bolnišnici, kamor so ga odpeljali potem, ko je izgubil zavest. Druge podrobnosti še niso znane.

Parkova od odločitve sodišča še ni dala izjav, mediji pa so poročali, da je branje sodbe, ki ga je v živo prenašala televizija, spremljala prek televizije iz zasebne sobe v predsedniški palači. Osupla zdaj že nekdanja predsednica naj bi takoj poklicala svoje svetovalce, da bi ji potrdili razsodbo.

Ti so medijem razkrili, da je Parkova trenutno močno pretresena in da v kratkem še ne namerava dajati izjav. Predsedniško palačo naj bi zapustila šele, ko bodo popravili in očistili njeno zasebno hišo v premožnem delu južnega Seula. Sodišče je Parkovi nemudoma odvzelo vsa pooblastila in privilegije, ima pa še vedno pravico do osebnega varovanja.

Postopek proti 65-letni Parkovi, prvi ženski na čelu države, se je na ustavnem sodišču začel v začetku januarja. Po njeni odstavitvi je dolžnosti predsednika države začasno prevzel premier Hwang Kyo Ahn.

Parkova naj bi svoji tesni prijateljici Choi Soon-sil pomagala pri izsiljevanju podjetij za denar in ji dovolila, da se brez uradnih pooblastil vmešava v državne zadeve. Parkova se je Južnokorejcem za to večkrat v solzah opravičila v televizijskih nagovorih, v katerih se je opisala kot osamljena in izolirana državnica, katere napaka je bila le to, da je preveč zaupala prijateljici. Je pa vztrajno zanikala, da bi zagrešila kaznivo dejanje.

Osemčlanski odbor sodišča v Seulu je odločitev o odvzemu mandata Parkovi sprejel soglasno. Sodniki so v utemeljitvi poudarili, da se je Choi Soon-sil, ki ni imela nobene javne funkcije, vmešavala v državne zadeve.

Ker je Parkova z izgubo položaja izgubila tudi imuniteto, ji grozi kazenski pregon, ki bi se lahko končal tudi z zaporno kaznijo. Obtožena je namreč sprejemanja podkupnine v zameno za politične usluge različnim podjetjem.

Parkova je kot prva predsednica Južne Koreje petletni mandat nastopila 25. februarja 2013. Je najstarejša hčerka vojaškega diktatorja Park Chung Heeja, ki je državo vodil 18 let do leta 1979, ko je bil ubit v atentatu. Njeno mamo so ubili pet let pred tem. Po umoru očeta se je umaknila iz javnosti, s politiko pa se je začela ukvarjati leta 1998, ko je postala poslanka. Vladajočo konservativno stranko Saenuri je nato vodila med marcem 2004 in junijem 2006.