c S

Thaci v primeru zavrnitve zakona o kosovski vojski zagrozil z odstopom

13.03.2017 08:13 Priština, 11. marca (STA) - Kosovski predsednik Hashim Thaci je napovedal, da bo v primeru parlamentarne zavrnitve predloga zakona o ustanovitvi kosovske vojske odstopil s položaja. Kot je poudaril za državno televizijo RTK, gre za enkratno priložnost za ustanovitev lastne vojske, ki se ne bo ponudila še več desetletij. Predlog je že ob predstavitvi naletel na nasprotovanje.

Kosovski parlament se je v petek distanciral od predloga, na katerega so se kritično odzvali tudi v Srbiji in zvezi Nato. Kot so ocenili poslanci, bi morala preobrazba kosovskih varnostnih sil v vojsko potekati v sodelovanju in ob podpori strateških partnerjev, kot so ZDA in Nato, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nesoglasje med Thacijem in ostalimi člani vlado bi po nekaterih ocenah lahko vodila tudi do razpada vlade, ki jo sestavljata Demokratska stranka Kosova, katere predsednik je bil do izvolitve na položaj predsednika države Thaci, in Demokratična liga za Kosovo premierja Ise Mustafe.

Thaci je prepričan, da bi kosovska vojska okrepila suverenost države. Vendar njegov predlog zakona ne vsebuje ustrezne spremembe ustave, za sprejem katere je v kosovskem parlamentu potrebna dvotretjinska podpora. Te ni mogoče doseči brez podpore kosovskih Srbov v parlamentu, ki so v preteklosti jasno dali vedeti, da ne bodo podprli preobrazbe kosovskih varnostnih sil v vojsko. Kosovski predsednik je želel z osnutkom zakona zaobiti ustrezno ustavno spremembo, navaja APA.

V Srbiji, ki ne priznava samostojnosti Kosova, so se na Thacijev predlog kritično odzvali že takoj ob njegovi predstavitvi v torek. Srbski premier Aleksandar Vučić je ob tem izjavil, da pričakuje pomoč Evropske unije, ZDA in Rusije glede napovedi o ustanovitvi kosovske vojske. Dodal je, da se je v torek pogovarjal s kosovskim predsednikom in opozoril, da bi ustanovitev kosovske vojske v regijo prinesla nestabilnost.

Proti preobrazbi kosovskih varnostnih sil, ki štejejo okoli 2500 pripadnikov, v kosovsko vojsko brez ustrezne ustavne spremembe se je izrekel tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Thaciju in kosovskemu premierju Isi Mustafi je tako dejal, da tovrstni enostranski ukrepi niso v pomoč, in pozval kosovske oblasti, naj ohranijo tesne stike z Beogradom.