c S

Število prošenj za azil v Avstriji močno upadlo

13.03.2017 08:13 Dunaj, 11. marca (STA) - Avstrijske oblasti so januarja in februarja letos prejele skupno 4302 prošnji za azil, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani 61,2 odstotka manj, kažejo začasni statistični podatki, o katerih bo v torek razpravljala tudi avstrijska vlada. Največ prošenj za azil so v tem obdobju vložili državljani Sirije, in sicer 1200.

Sircem po številu vloženih prošenj sledijo Afganistanci in Pakistanci, čeprav so njihove možnosti za odobritve majhne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Letos avstrijske oblasti niso odobrile niti ene same prošnje, ki so jo vložili državljani teh dveh držav. Enako velja za prošnje državljanov Nigerije, ki so se uvrstili na četrto mesto.

Sirskim prošnjam je Avstrija doslej v povprečju ugodila v 97 odstotkih, afganistanskim pa v 22 odstotkih. Relativno dobre možnosti imajo pri iskanju azila pri naših severnih sosedih tudi Rusi, katerih prošnje odobrijo v 43 odstotkih, Iranci (37 odstotkov) in Iračani (35 odstotkov).

Avstrijske oblasti so zgornjo mejo prosilcev za azil, ki jih lahko sprejmejo, za letos postavile pri 35.000. Do konca februarja so odobrile skupno 3774 statusov azilanta, kar po ocenah analitikov kaže na to, da meja ne bo presežena. Opozarjajo pa, da tudi leta 2015 ni nič kazalo na to, da se bo število prošenj za azil v samo nekaj mesecih povzpelo na 88.000.