c S

Občina Krško s pritožbo nad dosojeno odškodnino za radioaktivno odlagališče

13.03.2017 08:12 Krško, 11. marca (STA) - Občina Krško se je pred kratkim pritožila na sodbo krškega okrožnega sodišča, ki je januarja odločilo, da ji mora država na podlagi protokola o medsebojnem sodelovanju pri umestitvi odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) plačati nekaj manj kot 3,5 milijona evrov. Pritožila se je, ker je sodišče njen tožbeni znesek zavrnilo.

Sodišče je občini, ki je državo zaradi neplačevanja omenjenih obveznosti in nastalih zamudnih obresti v skupnem znesku 11,6 milijona evrov tožila lani, prisodilo odškodnino v znesku 3,38 milijona evrov z zakonsko predvidenimi obrestmi. Izplačilo zahtevka v celoti je zavrnilo.

S krške občine so sporočili, da so se, ker so prepričani, da je sodišče napačno štelo, da je del terjatve zastaral, pritožili na zavrnilni del sodbe in da se država po njihovih neuradnih informacijah na omenjeno sodbo ni pritožila.

Dodatno so pojasnili, da so se za tožbo odločili, ker je občina vse obveznosti do občanov, kot jih nalaga omenjeni protokol, izpolnila sama. Tako je pri umeščanju odlagališča zagotovila njihovo soglasje, država pa nasprotno in kljub temu, da gre za pravno zavezujočo pogodbo, svojih obveznosti ni izpolnila.

Sicer pa odločitev višjega sodišča pričakujejo še letos, so še zapisali na krški občini.

Občina Krško je sicer protokol o medsebojnem sodelovanju pri umestitvi odlagališča NSRAO v prostor in o zagotavljanju sredstev proračuna za sofinanciranje projektov ureditve komunalne infrastrukture na območju Občine Krško oz. o sodelovanju lokalne skupnosti pri umestitvi tega odlagališča ob Nuklearni elektrarni Krško v Vrbini pri Krškem z državo podpisala leta 2008.