c S

Pravosodni minister ZDA zahteva odstop 46 zveznih tožilcev

13.03.2017 08:08 Washington, 11. marca (STA) - Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je v petek zahteval odstop 46 zveznih tožilcev, ki jih je na položaj imenoval prejšnji ameriški predsednik Barack Obama. Doslej jih je s položaja odšlo že 47. Poteza ni nenavadna, čeprav so prejšnji predsedniki z zamenjavami tožilcev počakali nekoliko dlje.

Sessions je sporočil, da želijo zagotoviti enoten prenos oblasti na administracijo Donalda Trumpa. Dokler senat ne bo potrdil novih zveznih tožilcev, bodo urade vodili vršilci dolžnosti, ki so poklicni tožilci in ne politično imenovani.

Vsak predsednik ima pravico, da si sam sestavi vlado in odhod vseh političnih imenovanih ljudi iz stare vlade je običajen in v skladu z ameriško ustavo. Opozicijska stran kljub temu negoduje. Leta 1993 so to delali republikanci, ko je podobno storila pravosodna ministrica pri Billu Clintonu Janet Reno, sedaj to počnejo demokrati.

Potem ko sta oblast prevzela George Bush mlajši in Barack Obama, se novima ameriškima vladama ni tako zelo mudilo z zamenjavami. Obama je na primer povprašal za nasvet in nekdanji tožilci so mu povedali, da bi bila takojšnja zamenjava vseh zveznih tožilcev slaba za kontinuiteto boja proti kriminalu.

Ameriški analitiki sklepajo, da gre pri Sessionsovi odločitvi za del čistke vseh "liberalnih elementov" v vladi, ki jih Trump krivi za uhajanje informacij v medije in tiho škodovanje njegovim pobudam. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer se je v petek strinjal, da so se v vlado v zadnjih osmih letih zavlekli ljudje, ki želijo nadaljevati agendo prejšnje administracije.