c S

Volkswagen na sodišču v ZDA priznal obtožbe iz emisijskega škandala

13.03.2017 07:58 Detroit, 10. marca (STA) - Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen (VW) je danes na sodišču v Detroitu v ZDA priznal krivdo za očitana kazniva dejanja v primeru škandala z izpusti dizelskih vozil in pristal na plačilo skupno 4,3 milijarde dolarjev kazni, poročajo tuje tiskovne agencije.

VW se je izrekel za krivega v obtožnici, ki mu je očitala goljufijo, oviranje preiskave in neresnične navedbe o blagu, ki ga je dal na trg.

"Volkswagen globoko obžaluje svoja dejanja, ki so privedla do dizelske krize," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v podjetju zapisali v sporočilu in dodali, da doseženi dogovor z ameriško vlade kaže na njihovo odločenost, da popravijo slaba ravnanja.

Proizvajalec je s priznanjem med drugim pristal tudi na neodvisen zunanji nadzor za dobo treh let. VW je sicer že pred tem pristal na plačilo različnih odškodnin v skupni vrednosti 17,5 milijarde dolarjev.

Še vedno pa ostaja neznana usoda enega od Volkswagnovih menedžerjev Oliverja Schmidta, ki so ga ameriške oblasti januarja aretirale v Miamiju. Obsežna obtožnica ga bremeni sodelovanja v zaroti.

Afera "dieselgate" je izbruhnila septembra 2015, ko so v VW priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Prevaro so razkrile prav ameriške oblasti.