c S

Plenkovič Junckerju pojasnjeval, da je arbitraža končana zgodba

13.03.2017 07:53 Bruselj, 10. marca (STA) - Hrvaški premier Andrej Plenković je danes na novinarski konferenci ob koncu vrha EU v Bruslju dejal, da je predsedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckerju in predsedniku slovenske vlade Miru Cerarju prenesel trdno in enotno stališče Hrvaške, da je za Hrvaško arbitraža v sporu o meji med Slovenijo in Hrvaško zaključena zgodba.

"To, kar sem rekel že na Hrvaškem, sem prijateljsko ponovil še enkrat in mislim, da je razumel sporočilo, da hrvaški sabor in vlada trdno stojita za odločitvami iz leta 2015 o umiku iz arbitraže," je odgovoril na vprašanja novinarjev, ali se je o vprašanju arbitraže ob robu vrha EU pogovarjal s Cerarjem in Junckerjem.

Hrvaški premier je še poudaril, da za Hrvaško odločitve arbitražnega sodišča brez sodelovanja Hrvaške kot strani v arbitražnem postopku na noben način ne bodo mednarodnopravno obvezujoče, ne glede na to, kakšna bo razsodba arbitražnega sodišča.

Dodal je, da je "Juncker prijatelj Hrvaške". "Njegovo videnje kot predsednika Evropske komisije je, da podpira, da se države članice dogovorijo glede odprtih vprašanj," je dejal.

Hrvaški sabor je konec julija 2015 odločil, da Hrvaška izstopa iz arbitražnega postopka. Kot so pojasnili v Zagrebu, glavni razlog za odločitev o odstopu od arbitražnega sporazuma ni bil le v pogovorih med nekdanjima slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik, temveč v naknadno dodanih dokumentih, na podlagi katerih je arbitražno sodišče lahko odločalo o rešitvi spora o meji.

Juncker je sicer v pogovoru za STA pred obiskom Slovenije prejšnji teden dejal, da Evropska komisija podpira arbitražni proces, "ki je v interesu pravne gotovosti za obe strani ter v interesu gladkega in učinkovitega izvajanja zakonodaje EU". Izrazil je pričakovanje, da bosta Hrvaška in Slovenija popolnoma in brezpogojno spoštovali odločitev arbitražnega sodišča v sporu o meji, ko bo ta sprejeta.