c S

Evropski parlament ta teden tudi o novi zakonodaji o orožju in nadzoru kakovosti hrane

13.03.2017 13:42 Strasbourg, 13. marca (STA) - Evropski poslanci bodo ta teden na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovali o posodobitvi evropske zakonodaje o orožju, sprejeli pa bodo tudi ukrepe za boljšo sledljivost živil in krepitev zaupanja potrošnikov v prehransko verigo. Obravnavali bodo tudi zakon za krepitev pravic delničarjev v evropskih podjetjih.

O dopolnitvah pravil, ki velika podjetja spodbujajo, da se posvetijo dolgoročni uspešnosti delovanja z več sodelovanja svojih delničarjev, ki bodo lahko soodločali o plačah direktorjev, bodo evroposlanci razpravljali danes, prvi dan zasedanja, glasovali pa v torek.

V torek bo parlament razpravljal in glasoval tudi o posodobitvi skupne evropske zakonodaje o orožju, s čimer bodo med drugim okrepili nadzor nad orožjem za streljanje s slepimi naboji in onesposobljenim orožjem, države pa bodo morale imeti boljši pregled nad izdajo in podaljševanjem orožnih dovoljenj. Direktiva določa pogoje, pod katerimi lahko fizične osebe zakonito nabavijo in posedujejo orožje ali ga prenesejo v drugo državo članico. Končno besedilo predloga, o katerem so pogajalci parlamenta in Sveta EU dosegli dogovor decembra lani, naj bi odražalo ravnotežje med interesi zakonitih lastnikov orožja, kot so športni strelci, lovci, vojaški rezervisti in zbiralci, in potrebo po zaščiti javnega interesa za varnejšo Evropo.

Na dnevnem redu sta v torek tudi razprava in glasovanje o dopolnilih k predlogu zakonodaje o ravnanju z odpadki. Nova pravila predvidevajo zvišanje deleža recikliranih odpadkov v Evropi do leta 2030 s sedanjih 44 na 70 odstotkov. Med poslanskimi dopolnili sta tudi omejitev deleža odpadkov, ki konča na odlagališčih, na pet odstotkov in prepolovitev količine zavržene hrane.

Drugi dan zasedanja v Strasbourgu bodo evropski poslanci razpravljali tudi o poročilu o napredku Makedonije na poti v EU v lanskem letu, ki ga je pripravil poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl (Alde/Desus). Obravnavali bodo tudi poročilo o napredku Črne gore.

V času, ko v nekaterih članicah unije prihajajo na dan informacije o slabši kakovosti živil nekaterih uveljavljenih znamk, bodo evroposlanci obravnavali ukrepe za krepitev uradnega nadzora kakovosti hrane. Nova pravila, o katerih bodo glasovali v sredo, naj bi izboljšala sledljivost živil, preprečila goljufije in okrepila zaupanje potrošnikov.

Evropski parlament bo v sredo v razpravi skupaj s predsednikoma Evropskega sveta Donaldom Tuskom in Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, podpredsednikom malteške vlade Louisom Grechom in italijanskim premierjem Paolom Gentilonijem ocenjeval tudi izide nedavnega vrha EU ter razpravljal osnutku rimske deklaracije, ki jo bodo voditelji članic unije sprejeli konec meseca na vrhu v Rimu ob 60. obletnici rimskih pogodb.

Evroposlanci bodo na tokratnem plenarnem zasedanju, ki se bo sklenilo v četrtek, po napovedih zahtevali tudi več pojasnil glede načrtovane uvedbe cestnine za osebna vozila v Nemčiji.