c S

Beneška komisija: Predlagane spremembe turške ustave bi bile korak nazaj

10.03.2017 13:31 Benetke, 10. marca (STA) - Beneška komisija, ki je svetovalni organ Sveta Evrope o ustavnih vprašanjih, je pred aprilskim referendumom v Turčiji o ustavnih spremembah, s katerimi bi uvedli predsedniški sistem, opozorila pred režimom enega človeka v Turčiji. Ocenili so tudi, da so predlagane spremembe turške ustave "nevaren korak nazaj" za demokracijo.

Kot še ocenjuje beneška komisija, predlagane spremembe ne sledijo vzoru demokratičnih predsedniških sistemov, katerih temelj je ločitev oblasti. Hkrati je komisija opozorila, da gre za veliko tveganje, da bi Turčija s predlaganimi ustavnimi spremembami dobila avtoritarni predsedniški sistem.

Komisija tudi izpostavlja, da izredne razmere, ki veljajo v Turčiji, ne zagotavljajo ustreznega demokratičnega okvira za tako pomemben referendum, kot je ta o ustavnih spremembah.

Evropska komisija za demokracijo skozi pravo, bolje poznana kot beneška komisija, je svetovalni organ Sveta Evrope o ustavnih vprašanjih. Ustanovljena je bila maja 1990 in je igrala vodilno vlogo pri sprejemanju ustav, ki temeljijo na standardih evropske ustavne dediščine.

Turški volivci bodo na referendumu 16. aprila odločali o ustavnih spremembah, ki bodo okrepile pristojnosti predsednika države in v bistvu spremenile politični sistem v predsedniškega. Nasprotniki menijo, da bo z njimi oblast v Turčiji pristala v rokah enega samega človeka. Spremembe namreč predvidevajo, da predsednik imenuje in odstavlja ministre ter prvič v zgodovini sodobne Turčije odpravljajo položaj predsednika vlade. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan na drugi strani zatrjuje, da bo novi sistem jasno začrtal ločnico med izvršno in zakonodajno oblastjo.