c S

ZN obtožil Turčijo kršitev človekovih pravic nad kurdskimi borci

10.03.2017 13:30 Ženeva, 10. marca (STA) - Združeni narodi so danes turške varnostne sile obtožili hudih kršitev človekovih pravic nad kurdskimi borci. Poročilo ZN navaja dokaze o množičnem uničevanju, pobojih in številnih drugih kršitvah človekovih pravic na jugovzhodu Turčije med julijem in decembrom 2015, potem ko je propadel dogovor o prekinitvi spopadov.

"Varnostne operacije vladnih sil so vplivale na več kot 30 mest, zaradi njih se je izselilo od 335.000 do pol milijona ljudi, večinoma Kurdov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zapisano v poročilu. Ta še navaja, da satelitski posnetki območij, ki so bili prizorišče zadnjih nemirov, kažejo na ogromno uničenje hiš zaradi uporabe težkega orožja.

V mestu Cizre, ki je pretežno kurdsko mesto na meji s Sirijo, so prebivalci dejali, da je prišlo do uničenja apokaliptičnih razsežnosti, je še opozoril ZN. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, ima ZN tudi dokaze o številnih primerih mučenj in ugrabitev.

Obtožbe ZN prihajajo v občutljivem trenutku za uradno Ankaro. V Turčiji bodo aprila pripravili referendum o uvedbi predsedniškega sistema v državi. Ta bo sedanjemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu v primeru, da bodo na referendumu potrdili ustrezne ustavne spremembe, podelil več pooblastil.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Rad al Husein je turško vlado neposredno kritiziral in dejal, da je zelo zaskrbljen, ker niso sprožili nobene kredibilne preiskave, s katero bi preiskali na stotine domnevnih nezakonitih pobojev.

"Ni bilo niti enega samega osumljenca. Niti enega samega posameznika niso preganjali," je visoki komisar ZN za človekove pravice zapisal v sporočilu za javnost.

Turške oblasti doslej tudi niso dovolile preiskovalcem ZN, da bi obiskali prizadeta območja, čeprav je visoki komisar ZN za človekove pravic to zahteval že maja lani.

V spopadih med prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki si prizadeva za več pravic in večjo avtonomijo kurdske manjšine v Turčiji, in turško vojsko je doslej umrlo več kot 40.000 ljudi.