c S

Zeman se bo potegoval še za drugi predsedniški mandat

10.03.2017 13:26 Praga, 10. marca (STA) - 72-letni češki predsednik Miloš Zeman je v četrtek zvečer pred več kot tisoč podporniki napovedal, da se bo potegoval še za drugi predsedniški mandat. Svojo odločitev je uradno sporočil še na današnji tiskovni konferenci, poroča na spletni strani češka tiskovna agencija ČTK.

"Bilo bi strahopetno, če bi na cedilu pustil svoje pristaše," je danes dejal Zeman. Dodal je, da ni edini favorit, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na javnomnenjske raziskave ima Zeman dobre obete, da vnovič slavi na predsedniških volitvah. Februarja mu je tako podporo izreko 54 odstotkov čeških volivcev, kar je več, kot je dobila vlada.

Zeman je pred tem v četrtek na praškem gradu gostil svoje podpornike, ki so s tem obeležili štiri leta njegovega prvega predsedniškega mandata. Že takrat je napovedal, da se bo potegoval po za drugi predsedniški mandat.

Češki predsednik je v javnosti znan po svojih do islama kritičnih in proruskih izjavah.

Zeman je bil za predsednika države izvoljen pred štirimi leti. Takrat so po spremembi češke ustave volitve predsednika države prvič potekale neposredno. Zanj je glasovalo 54,8 odstotka čeških volivcev. Njegov protikandidat je bil bivši zunanji minister Karl Schwarzenberg.

Ni še jasno, koliko protikandidatov bo imel Zeman tokrat. Doslej so namero, da se bodo potegovali za češkega predsednika, napovedali poslovnež in pisec Michal Horaček, poslovnež Igor Sladek ter zdravnik in aktivist Mark Hilšer. Kot morebitne kandidate so doslej omenjali še predsednika Češke akademije znanosti in umetnosti Jirija Drahoša, obrambnega ministra in režiserja Martina Stropnickega in nekdanjega češkega veleposlanika v ZDA in Rusiji Petra Kolarja, še poroča ČTK. Največ možnosti naj bi imel po navedbah dpa 64-letni Horaček.

Češki predsednik ima v skladu z zakonodajo predvsem reprezentativno vlogo, imenuje pa predsednika vlade in ustavne sodnike.

Med letoma 1998 in 2002 je bil Zeman kot član čeških socialdemokratov (ČSSD) premier. Po izstopu iz stranke je leta 2009 ustanovil levo usmerjeno, populistično Stranko državljanskih pravic (SPO), ki pa na volitvah doslej ni dosegla omembe vrednih rezultatov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.