c S

DZ na marčevski seji tudi o družinskem zakoniku in imenovanjih na več funkcij

10.03.2017 16:22 Ljubljana, 10. marca (STA) - DZ bo na redni seji, ki se bo začela 20. marca, med drugim opravil drugo branje predloga družinskega zakonika. Večja pozornost bo verjetno tudi pri mandatno-volilnih zadevah, saj je pričakovati odločanje o kandidatih za predsednika in člana fiskalnega sveta, ki za imenovanje potrebujejo najmanj 60 poslanskih glasov, in kandidatih za nadzornika SDH.

Vlada je v DZ že poslala predlog kandidatur za sestavo fiskalnega sveta, za predsednika predlaga Davorina Kračuna, za člana pa Alenko Jerkič in Tomaža Peršeta. Glede na ton, v katerem so pogovori s poslanskimi skupinami potekali, ministrica za finance Mateja Vraničar Erman pričakuje, da bodo kandidati tokrat deležni zadostne podpore.

DZ bo predvidoma odločal še o imenovanju Draga Škete za generalnega državnega tožilca, ki ga je mandatno-volilna komisija podprla v četrtek. Bolj negotovo pa je zaradi očitkov v javnosti imenovanje Željka Puljića in Franca Žmavca za nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Ali bodo poslanci na marčevski seji odločali tudi o kandidatih za ustavne sodnike, za zdaj še ni povsem jasno, saj predsednik republike Borut Pahor predlogov še ni posredoval v DZ.

Večjo pozornost na marčevski seji bo gotovo dobil tudi predlog družinskega zakonika, ki ga je odbor DZ za delo podprl pred nekaj dnevi. Eden od pomembnih ciljev predloga je po navedbah vlade izboljšanje pravne varnosti državljanov na področju odločanja v zakonskih in družinskih sporih ter poenotenje postopkov glede odločanja o ukrepih za varstvo koristi otrok, ki bo po predlogu skoraj v celoti preneseno s centrov za socialno delo na okrožna sodišča.

Največ polemik pa je vnovič pričakovati zaradi definicije družine, ki je zastavljena širše kot v veljavni zakonodaji.

DZ bo na seji obravnaval tudi predlog novele zakona o gospodarskih družbah, ki v slovenski pravni red prenaša določila evropskih direktiv glede priprave poročil velikih podjetij o nefinančnih informacijah in sporočanja podatkov v registre, opredeljuje pa tudi uporabo besede Slovenija v firmah družb.

Na dnevnem redu bo predlog sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerim je ZL predlagala, da se otroški dodatek ne bi upošteval kot dohodek pri uveljavljanju teh pravic. Vladna koalicija predloga ne podpira, zato je pričakovati, da bo končal svojo pot.

Podobno je pričakovati pri predlogu novele zakona o davku na dodano vrednost, s katerim želi nepovezani poslanec Andrej Čuš vrniti stopnje DDV na predkrizno raven. Na dnevnem redu bo tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma o omejitvi priseljevanja in zavrnitvi kvotnega sistema dodeljevanja ilegalnih migrantov po EU.

Poslanci bodo opravili tudi prvo branje predloga zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, s katerim bi SDS določila, da se mora vsak funkcionar enkrat v koledarskem letu svojega mandata udeležiti testiranja.

DZ bo opravil prvo branje predloga sprememb zakona o vrtcih, s katerim NSi predlaga ponovno uvedbo nižje cene vrtca za prvega otroka ter brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so hkrati vpisani. Na dnevnem redu bo še prvo branje zakonskih predlogov, s katerimi bi v NSi spodbujali vlaganje v športno infrastrukturo.

Kolegij predsednika DZ je danes podprl obravnavo treh zakonov po skrajšanjem postopku. Tako bodo na predlog ZL obravnavali predlog dopolnitev zakona o prevozih v cestnem prometu, vladni predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in predlog novele zakona o volitvah v DZ. S slednjo želijo poslanci - podpisanih je 80 - uresničiti odločbo ustavnega sodišča v zvezi z glasovanjem po pošti in dostopnosti invalidov do volišč.

Kolegij je danes podprl terminski plan dela DZ za april ter okvirni terminski plan za maj.

Pod točko razno pa je vodja poslancev SDS Jože Tanko predlagal, naj se vodstvo DZ opredeli do ravnanja ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča na zadnji seji DZ. Po Tankovem mnenju je bilo ministrovo ravnanje škandalozno in podcenjujoče. Podpredsednik DZ Matjaž Nemec, ki je vodil kolegij, je zagotovi, da bo o pozivu obvestil predsednika DZ Milana Brgleza.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer pa je ob tem opozorila tudi na izražanje ene od poslank SDS na četrtkovi skupni seji odbora za pravosodje ter mandatno-volilne komisije DZ in prav tako pozvala k opredelitvi vodstva DZ.