c S

Radan ni uspel s pritožbo na višjem delovnem sodišču

10.03.2017 11:33 Ljubljana, 10. marca (STA) - Višje delovno sodišče je zavrnilo pritožbo Ivana Radana na odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je v celoti zavrnilo njegov tožbeni zahtevek proti Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, od koder so ga odpustili po aferi kalij, so potrdili v UKC Ljubljana.

Radana so iz UKC Ljubljana odpustili januarja 2015. To so storili po tistem, ko je notranji strokovni nadzor nad smrtjo 83-letnega bolnika pokazal, da je Radan temu bolniku verjetno skrajšal življenje s kalijem. Radan je dejal, da je s tem dogodkom le želel provocirati, ker je želel opozoriti na slabe odnose med zaposlenimi na oddelku, kjer je delal, ter na nesprejemljive razmere, v katerih so bolniki umirali.

Po njegovem mnenju so ga z UKC nezakonito odpustili, zato je od njih terjal odškodnino v višini 52.000 evrov oziroma deset bruto plač.

Sicer pa na sodišču poteka kazenski postopek proti Radanu, med drugim mu tožilstvo očita štiri umore svojih bolnikov.

Za tožbo proti UKC Ljubljana se je odločila tudi nekdanja Radanova nadrejena Bojana Žvan, ki so jo po aferi s kalijem razrešili z mesta predstojnice oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki. Tudi Žvanova ni uspela niti s tožbo niti pritožbo.