c S

Voditelji 27 članic EU o prihodnosti brez Velike Britanije

10.03.2017 09:55 Bruselj, 10. marca (STA) - Voditelji 27 članic EU bodo danes v Bruslju na neformalnem srečanju razpravljali o prihodnosti brez Velike Britanije. V sklopu priprav na praznovanje 60. rojstnega dne unije 25. marca v Rimu je temeljni cilj, da bo ključno sporočilo ob tem jubileju enotnost sedemindvajseterice.

Unija pripravlja rimsko izjavo, v kateri naj bi izpostavila enotnost sedemindvajseterice ob ločitvi od Velike Britanije.

Eno ključnih odprtih vprašanj je opredelitev do koncepta Evrope več hitrosti. Ideja ni nova, unija dejansko že deluje po načelu več hitrosti, a v prihodnosti se načrtuje nadgradnja tega koncepta.

Velika četverica - Francija, Nemčija, Italija in Španija - je na srečanju v Versaillesu v ponedeljek podprla idejo Evrope več hitrosti.

Manj navdušenja je v vzhodnoevropskih državah, saj se bojijo, da bodo tako odrinjene na evropsko obrobje in da bodo drugorazredne članice.

V Bruslju opozarjajo, da lahko vprašanje Evrope več hitrosti nevarno razdeli sedemindvajseterico in iz Rima posreduje sporočilo neenotnosti.

"Novo dete" EU 27, ki bo rojeno v Rimu, se mora imenovati "enotnost", ne "več hitrosti", izpostavljajo viri pri EU.

Zastavlja se tudi vprašanje, kaj pomeni za enotnost sedemindvajseterice poljsko nasprotovanje podaljšanju mandata predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku.

To je pustilo nekaj grenkega priokusa, ne bo pa bistveno vplivalo na slovesnost v Rimu in namero posredovati sporočilo enotnosti, meni slovenski premier Miro Cerar.

Del današnje razprave bo tudi pet scenarijev za razvoj EU 27 do leta 2025, ki jih je pripravil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker ponuja v izbiro: da ostane vse kot doslej; da se EU osredotoči samo na enotni trg; da tisti, ki hočejo več, storijo več; da se stori manj, a učinkoviteje, in federalistični scenarij.

A prve konkretne odločitve v povezavi s tem se ne pričakujejo pred jesenjo oziroma pred volitvami v treh ustanovnih članicah unije - Nizozemski, Nemčiji in Franciji.