c S

Tusk ob nasprotovanju Poljske ostaja na vodilnem položaju v EU

10.03.2017 08:39 Bruselj, 09. marca (STA) - Poljak Donald Tusk ostaja predsednik ene osrednjih institucij EU. Podprle so ga vse članice, razen njegove domovine Poljske, ki mu očita pristranskost in vpletanje v notranjo politiko. Poljska zaradi njegove vnovične izvolitve ne bo podprla sklepov vrha unije. Tusk poziva k razumnosti in svari, da porušenih mostov ni več mogoče prečkati.

Voditelji članic EU so danes v Bruslju še za dve leti in pol podaljšali mandat predsedniku Evropskega sveta, Poljaku Tusku, ki tako ostaja na položaju do 30. novembra 2019.

Novico je prvi sporočil luksemburški premier Xavier Bettel s tvitom: "Habemus presidentum. Srečno, Donald."

Tusk uživa široko podporo in doslej ni bil deležen resnih kritik, razen iz domovine. Varšava je zaradi trenj med Tuskom in najvplivnejšim poljskim politikom Jaroslawom Kaczynskim tudi poskrbela za zaplet z imenovanjem alternativnega kandidata.

Uradni poljski kandidat je bil evropski poslanec Jacek Saryusz-Wolski, ki pa ni imel podpore v nobeni drugi članici. Zaradi te drzne kandidature so ga celo izključili iz najvplivnejše evropske politične stranke, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

Podporo Tusku sta izrecno izrazila tako nemška kanclerka Angela Merkel kot francoski predsednik Francois Hollande. Razlogi za podporo Tusku so kontinuiteta, koherentnost in stabilnost, je poudaril Hollande.

Tudi slovenski premier Miro Cerar je Tuska odločno podprl. Tusk je doslej veliko storil za EU, ima pravo vizijo za naprej, predvsem pa ima posluh za države, kot je Slovenija, je premier pojasnil podporo Tusku.

Nizozemski premier Mark Rutte pa je podporo Tusku opisal z besedami, da je v vlogi predsedujočega vselej pošten in da je vselej popolnoma osredotočen na svoje delo. "V zelo turbulentnih časih je vedno ohranil mirno kri," je dejal Rutte.

Poljska kljub nasprotovanju vnovične izvolitve Tuska ni mogla preprečiti, saj se odločitev sprejema s kvalificirano večino, čeprav se načeloma teži k soglasju.

Je pa poljska premierka Beata Szydlo sporočila, da ne bo podprla sklepov vrha EU. "Ne bom sprejela sklepov vrha, tako da vrh ne bo veljaven," je dejala. Vnovična izvolitev Tuska je po njenih besedah "zelo nevaren presedan".

To sicer ni prvič, da o imenovanju na visoki evropski položaj voditelji niso odločili soglasno. Imenovanja Jean-Clauda Junckerja za predsednika Evropske komisije na primer nista podprli Velika Britanija in Madžarska. Je pa prvič, da kandidat ni dobil podpore lastne države.

Ker Poljska ne bo podprla sklepov vrha, ki jih je treba sprejeti s soglasjem, bodo tokratne smernice voditeljev v povezavi z gospodarskimi temami, migracijami, varnostno in obrambno politiko ter Zahodnim Balkanom objavljene v obliki sporočila malteškega predsedstva.

Poljska je podaljšanju Tuskovega mandata nasprotovala zaradi dolgoletnega spora med Tuskom in Kaczynskim, vodjo vodilne, desne stranke Zakon in pravičnost.

Kaczynski in Tusk nista le dolgoletna politična tekmeca, temveč prvi goji osebno zamero do rojaka, ki mu očita moralno odgovornost za smrt brata dvojčka v letalski nesreči leta 2010.

Poljska premierka sicer poljsko stališče utemeljuje z očitkom, da Tusk kot predsednik evropske institucije ni bil nepristranski, temveč se je vpletal v poljsko politiko in postavljal na stran opozicije.

Tusk je danes v Bruslju domovino Poljsko posvaril, da porušenih mostov ni več mogoče prečkati. Izpostavil je še, da je v tem trenutku potreben zelo odgovoren in razumen pristop k razpravi o prihodnosti unije.

Na vprašanje, kako bo po tem incidentu komuniciral s Poljsko, pa je odgovoril: "S Poljsko bom komuniciral v poljščini." "Upam, da je to jezik, ki ga bo poljska vlada razumela," je k temu pripomnil predsednik komisije Juncker.

Predsednik Evropskega sveta vodi zasedanja voditeljev članic unije in usmerja njihovo delo. Poleg tega predstavlja unijo na vrhunskih srečanjih s tretjimi državami. Predsednik Evropskega sveta je obenem tudi predsednik vrha območja evra.

Položaj "stalnega" predsednika EU je decembra 2009 uvedla lizbonska pogodba, da bi zagotovili kontinuiteto evropskega odločanja na najvišji ravni. Pred tem je namreč zasedanjem voditeljem predsedoval voditelj članice, ki za šest mesecev predseduje Svetu EU.

Tusk je drugi "stalni" predsednik unije. Pred njim je to vlogo prav tako dva mandata, torej skupaj pet let, opravljal Belgijec Herman Van Rompuy.

S podaljšanjem Tuskovega mandata in pred tem izvolitvijo Antonia Tajanija za predsednika Evropskega parlamenta sedaj vse tri predsedniške položaje osrednjih institucij unije zasedajo predstavniki evropske desnosredinske struje. Tusk, Tajani in Juncker so namreč vsi člani evropske konservativne družine.

Malteški premier Joseph Muscat, ki prihaja iz vrst evropskih socialistov, je ob čestitki Tusku danes v tvitu napovedal, da bodo članice pozneje v tem letu razpravljale o političnem ravnotežju pri imenovanjih v EU.

Vrha sicer še ni konec. Voditelji zdaj razpravljajo o Zahodnem Balkanu. Pričakovati je potrditev podpore nedvomni evropski perspektivi regiji.

Po današnjem zasedanju v polni sestavi bo v petek še neformalno srečanje 27 voditeljev brez britanske premierke Therese May, ki bodo razpravljali o tem, kako zagotoviti, da bo enotnost ključno sporočilo ob praznovanju 60. rojstnega dne unije 25. marca v Rimu.