c S

ICJ zavrnil zahtevo BiH za revizijo sodbe proti Srbiji

10.03.2017 08:36 Haag, 09. marca (STA) - Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu je danes zavrnil zahtevo Bosne in Hercegovine za začetek postopka revizije sodbe proti Srbiji iz leta 2007, v kateri je bila slednja leta 2007 oprana odgovornosti za genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot poročajo mediji v BiH, je sekretar ICJ Philippe Couvreur s posebnim pismom obvestil člane predsedstva BiH, da je sodišče ugotovilo, da nima osnove za začetek postopka revizije, ker nobeno telo državnih oblasti v BiH ni sprejelo odločitve o tem.

Agent Sakib Softić, ki je BiH zastopal v procesu, je sicer 26. februarja vložil zahtevo za revizijo, vendar kot je sporočilo sodišče, ne more s tem narediti nič, ker odločitve "v imenu BiH ni sprejel noben pooblaščen organ". Na ICJ zaenkrat teh poročil sicer še niso potrdili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bošnjaški član predsedstva Bakir Izetbegović je sicer ob vložitvi te zahteve za revizijo zatrjeval, da posebna odločitev predsedstva niti ni potrebna, saj da je še vedno veljavna odločitev predsedstva iz leta 2004, ko se je odločalo o postopkih po sodbi. Zato nova odločitev predsedstva BiH o zahtevi po reviziji po njegovih besedah ni potrebna. 26. februarja je sicer poteklo deset let od objave sodbe in s tem skrajni rok za vložitev zahteve za njeno revizijo.

Zdaj je Izetbegović zavrnitev iz Haaga sprejel kot zelo nepravično, še poroča Hina. "Sodišče ni sprejelo pravne odločitve, ker je ni moglo doseči (...) Namesto tega je sprejelo politično odločitev," je izjavil predstavnik Bošnjakov v predsedstvu BiH.

Dodal je še, da se je sodišče zdaj z zavrnitvijo zahteve za revizijo "odločilo zaloputniti vrata pred nosom tistim, ki želijo pravico".

ICJ je sicer leta 2007 razsodil, da Srbija oziroma nekdanja ZR Jugoslavija ni bila neposredno odgovorna za genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995, ampak so bili to vojaki in policisti bosanskih Srbov. Oblasti v Beogradu so bile spoznane za odgovorne, ker niso poskusile preprečiti genocida in niso preganjale odgovornih, ki so se skrivali v Srbiji. BiH je tožbo proti tedanji ZRJ sicer vložila leta 1993, še med vojno, ki je v BiH potekala v letih od 1992 do 1995.

Vložitev zahteve za revizijo je sprožila tudi hudo ustavno krizo v BiH, saj so bosanski Srbi vložitvi te zahteve nasprotovali. Zatem so začeli bojkotirati tudi delo zveznih organov in s tem praktično onemogočili sprejemanje pomembnejših odločitev.

Kaj bo sledilo zdaj, ko je zahteva za revizijo sodbe ICJ zavrnjena, ni jasno. Izetbegović je že posredno opozoril, da bodo Bošnjaki težko zlahka sprejeli to za njih zelo nepravično sodbo. Je pa zatrdil, da bo naslednji teden z dobrodošlico sprejel srbskega premierja Aleksandra Vučića, ki prihaja v Sarajevo, ker, kot je poudaril, je današnja Srbija nekaj čisto drugega od države iz obdobja vladavine Slobodana Miloševića.

Srbski predstavnik v predsedstvu Mladen Ivanić je izrazil zadovoljstvo, ker je ICJ potrdil njegovo stališče, da revizije ni mogoče začeti, brez soglasja nobenega državnega organa. Hkrati je to po njegovih besedah odločitev, "ki podpira daytonsko BiH", saj da nihče razen institucij BiH ne more sprejemati odločitev "in da nihče nima pravice govoriti v imenu BiH, če nima soglasne podpore vseh konstitutivnih narodov".