c S

Vrh EU potrdil nedvomno podporo evropski perspektivi Zahodnega Balkana

10.03.2017 08:53 Bruselj, 10. marca (STA) - Voditelji članic EU so v Bruslju potrdili nedvomno podporo evropski perspektivi Zahodnega Balkana. Ob tem so izpostavili pomen nadaljnjih reform, dobrih sosedskih odnosov in pobud vključujočega regionalnega sodelovanja. Evropsko perspektivo je nujno ne le poudarjati, temveč tudi podkrepiti s konkretnimi dejanji, je poudaril premier Miro Cerar.

"V luči notranjih in zunanjih izzivov, s katerimi se sooča regija, je Evropski svet razpravljal o krhkih razmerah na Zahodnem Balkanu," so zapisali voditelji v sklepih.

Ob potrditvi evropske perspektive regije so voditelji izpostavili zavezanost in podporo EU na vseh ravneh pri podpori državam Zahodnega Balkana pri izvajanju reform in projektov, usmerjenih k EU.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v povezavi z Zahodnim Balkanom poudaril, da je ta regija ključna za Evropo ter da so napetosti in razhajanja ušli nadzoru tudi zaradi nezdravega zunanjega vpliva.

Tusk zato predlaga ukrepanje unije za izboljšanje strateške komunikacije s to regijo.

Slovenski premier je poudaril, da je treba potrditev podpore evropski perspektivi regije podkrepiti tudi s konkretnimi dejanji. "Treba je imeti reden stik, komunikacijo s temi državami, jim znati prisluhniti in, kjer je mogoče, pomagati in z njimi sodelovati," je poudaril.

To je bila prva prava razprava o Zahodnem Balkanu na vrhu unije po letu 2006, izpostavljajo v Bruslju.

"EU se je začela prebujati. Bolje pozno kot nikoli," pravijo evropski diplomatski viri ter izpostavljajo potrebo po dejavnejši in bolj zavzeti vlogi EU v regiji. "Če ne bo Evropa evropeizirala Balkana, bo Balkan balkaniziral Evropo," opozarjajo.

Voditelji sicer zaradi nasprotovanja Poljske niso sprejeli sklepov vrha, za kar je potrebno soglasje. Namesto tega so sprejeli sklepe predsednika Evropskega sveta ob podpori 27 članic.

Poljska sklepov ni podprla, ker je s tem izrazila nezadovoljstvo z podaljšanjem Tuskovega mandata. Tusk namreč po mnenju poljske vlade za ta položaj ni primeren, ker je pristranski in se vpleta v poljsko notranjo politiko s podpiranjem opozicije.