c S

Turčija načrtuje še več zborovanj v Nemčiji

09.03.2017 14:49 Istanbul, 09. marca (STA) - Turčija namerava v Nemčiji organizirati še več zborovanj v prid prihajajočemu turškemu referendumu, čeprav so ta zborovanja povzročila vrsto sporov v zadnjem času, več pa jih je bilo tudi odpovedanih. Veliko Nemcev zborovanjem nasprotuje, izkazalo pa se je celo, da turški zakon o volitvah prepoveduje politične kampanje v tujini.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu danes dejal, da je nemškemu kolegu Sigmarju Gabrielu predal seznam načrtovanih zborovanj v Nemčiji. "Pričakujemo, da bo Nemčija rešila ta problem. Načrtujemo okoli 30 zborovanj. Obvestili smo vse nemške oblasti," je dejal Cavusoglu za turški CNN.

Predstavnik opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) v volilni komisiji Mehmet Hadimi Yakupoglu je sicer medtem za nemško tiskovno agencijo dpa opozoril, da turški zakon o volitvah prepoveduje politične kampanje v tujini in diplomatskih uradih v tujini.

Zakon je leta 2008 predlagala vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP), vendar v zakonu ni določeno, kdo ga nadzoruje in kakšne so kazni za kršitelje. Zato večina strank zakon krši, tako AKP kot opozicija.

Turška vlada je okrepila svojo politično kampanjo za podporo referenduma o spremembi ustave, ki bo 16. aprila. Med drugim so se lotili organizacije zborovanj po evropskih mestih, kjer živijo Turki. Številni so tudi v Nemčiji, a so morali v zadnjem tednu odpovedati kar nekaj dogodkov, na katerih bi nastopili turški ministri, kar so v Ankari razumeli kot napad.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je to celo primerjal z nacističnimi dejanji. Podobno tudi Cavusoglu. V Nemčiji so se odzvali z ogorčenjem, odnosov pa v sredo v Berlinu nista uspela zgladiti niti zunanja ministra obeh držav. Zavzela sta se sicer za nadaljevanje dialoga.

Cavusoglu je v sredo med drugim dejal, da Nemčija omejuje le dejavnosti zagovornikov predsedniškega sistema, ne pa tudi nasprotnikov.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je danes dejala, da Nemčija ne sme dovoliti Turčiji, da bi se še bolj oddaljila. Je pa pozvala v Nemčiji živeče Turke, naj v državo ne vnašajo turških notranjepolitičnih konfliktov.

Odnosi med državama so napeti tudi zato, ker so v Turčiji prejšnji teden priprli novinarja nemškega dnevnika Die Welt Deniza Yücela, ki so ga obtožili širjenja teroristične propagande in podpore terorizmu.