c S

Forum romskih svetnikov odslej izredni član Skupnosti občin Slovenije

09.03.2017 14:38 V 8. odstavku vesti je naziv dokumenta vizija razvoja Slovenije do leta 2050 (IN NE vizija razvoja Slovenije do leta 2015). Popravljeno vest objavljamo v celoti. Črnomelj, 09. marca (STA) - Predsednik Skupnosti občin Slovenije (SOS) Bojan Kontič in predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš sta v Kanižarici pri Črnomlju pred današnjo sejo skupnosti podpisala listino o pristopu tega romskega združenja kot izrednega člana. Romski forum si od članstva obeta predvsem sistemsko podporo, strokovno pomoč in večjo možnost uveljavitve.

Rudaš je po podpisu povedal, da so se za članstvo v SOS odločili, ker se Forum romskih svetnikov v 15 letih svojega delovanja še ni polno uveljavil, hkrati pa mu "primanjkuje določena politična orientacija".

Od vstopa v SOS si znotraj tega združenja, v katerega je včlanjena tudi glavnina občin z romskimi svetniki, obetajo tudi možnost izobraževanja. Hkrati pa računajo, da se bodo tako forum kot njegovi člani "dovolj dobro izoblikovali", da bodo kot predstavniki Romov v občinskih svetih pripomogli k oblikovanju uspešnih občin.

Predvsem pa pričakujejo, da bodo preko delovanja foruma v SOS romska naselja sčasoma deležna drugačnih oznak in "da bo v njih prebivala odgovorna in izobražena davkoplačevalska skupnost", je poudaril.

Rudaš je dodal, da se sicer romska skupnost sooča s podobnimi problemi kot občine, in da je prav, da jih bodo skušali odslej skupaj reševati. Poudarek bodo dali predvsem urejanju okolja in prostora ter doseganju sožitja med Romi in drugim državljani, pri čemer računajo tudi na pomoč SOS, je še dejal.

Kontič, ki je današnji pristop ocenil za dobro potezo, je pristavil, da so z včlanitvijo Foruma romskih svetnikov reševanje romske problematike dvignili na raven SOS. Sicer pa je trdno prepričan, da so težave romske skupnosti tudi težave slovenskih občin.

"Če lahko na tej skupni poti do skupnega cilja karkoli premaknemo, toliko bolje," je še povedal Kontič.

Po omenjenem podpisu se je začela 15. redna seja predsedstva SOS, na kateri župani včlanjenih občin med drugim razpravljajo o predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, o viziji razvoja Slovenije do leta 2050, pripravi razvojne strategije do leta 2030, odprtih vprašanjih nove gradbene zakonodaje in možnosti obravnave občinskih prostorskih načrtov na upravnih sodiščih.

SOS je največje združenje in predstavnica lokalnih skupnosti, ki združuje 179 včlanjenih občin oz. preko teh več kot devet desetin prebivalcev države. Forum romskih svetnikov združuje predstavnike romske skupnosti v 20 občinah.