c S

Tožilstvo v sojenju Vravniku napovedalo spremembo obtožnice

09.03.2017 14:37 Slovenj Gradec, 09. marca (STA) - Tožilka Branka Čas je na današnji glavni obravnavi na slovenjgraškem sodišču napovedala spremembo obtožnice proti Petru Vravniku, ki ga prvotna obtožnica bremeni uboja 33-letnega Martina Rogine na reki Dravi julija 2015 in povzročitve telesne poškodbe Janku Helblu. Za spremembo se je odločila glede na izvedene dokaze. Kakšna bo sprememba, ni znano.

Na današnjem nadaljevanju glavne obravnave proti Vravniku na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu je najprej prek videokonference potekalo postavljanje vprašanj Vravnika Janku Helblu, ki je bil usodnega večera sopotnik na gumijastem čolnu na Dravi. Vravnik je imel možnost postaviti vprašanja glede Helblovih izpovedb na zaslišanju 26. oktobra lani.

Sodišče je videokonferenco omogočilo zato, ker Helbl trdi, da ne more v istem prostoru v Vravnikom odgovarjati na njegova vprašanja, ker se ga boji. Zato je bil Helbl danes v prostorih slovenjgraškega centra za socialno delo, Vravnik pa v sodni dvorani.

Vravnik, ki ima zaradi bolezni težave pri izgovorjavi, je prek svojega odvetnika po uradni dolžnosti Tomaža Rotovnika Helblu postavil tri vprašanja. Helbl je na vprašanje, zakaj je na zaslišanjih spreminjal izjave, odgovoril, da drži tisto, kar je povedal najprej pred policisti. Glede poškodbe očesa je Vravnika zanimalo, ali bi jo lahko Helbl dobil v pretepu v domačem okolju, a je Helbl dejal, da ne. Na vprašanje, zakaj je usodnega dne, preden so se že vinjeni in z dodatnimi steklenicami vina odpravili s čolnom na reko Dravo, prišel do Vravnika, pa je Helbl povedal, da sta se s pokojnim Rogino dogovorila, da se tam dobita.

Obravnava se je po zaključku videokonference nadaljevala z branjem listinskih dokazov in zaključkom dokaznega postopka. Nato pa je višja državna tožilka Branka Čas napovedala, da bo glede na izvedene dokaze in predstavljena mnenja izvedencev medicinske stroke najpozneje v osmih dneh pripravila spremembo obtožnice. V kakšno smer bo šla sprememba, tožilka za medije ni želela povedati. Po prejetju spremenjene obtožnice bo obtoženi Vravnik imel dober mesec dni časa za odgovor, saj je nadaljevanja glavne obravnave napovedano za 24. april letos.

Prvotna obtožnica Vravnika bremeni, da naj bi med vožnjo s čolnom po reki Dravi 17. julija 2015 zvečer po sporu z Rogino slednjega potisnil s čolna. Ko se je ta utapljal, pa naj mu ne bi pomagal, prav tako naj tega ne bi dovolil Helblu. Slednjega naj bi tudi poškodoval. Vravnik in Helbl izginotja Rogine nista prijavila policiji. Po prijavi s strani očeta, da pogreša sina, so nato mrtvega Rogino iz reke Drave potegnili 20. julija 2015.

Vravnik, ki v preteklosti ni bil nikoli kaznovan, na predobravnavnem naroku junija lani krivde za uboj ni priznal, prav tako ni priznal krivde za očitano mu kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe Janka Helbla.