c S

Poljska bi lahko zaradi Tuska ogrozila vrh EU

09.03.2017 14:36 Varšava/Bruselj, 09. marca (STA) - Današnji vrh unije je ogrožen, če bodo voditelji držav članic glasovali o podaljšanju mandata Donaldu Tusku na položaju predsednika Evropskega sveta, je danes zagrozil poljski zunanji minister Witold Waszczykowski. Napovedal je, da bodo storili vse, da glasovanja danes ne bo.

"Obvestili bomo svoje evropske partnerje, da je ogrožen celoten vrh, če bodo izsilili glasovanje o Tusku," je vodja poljske diplomacije dejal za lokalno poljsko televizijo TVN24. "Storili bomo vse, kar lahko, da zagotovimo, da glasovanja danes ne bo," je bil oster.

Poljska bi lahko bodisi vztrajala pri soglasni podpori voditeljev novemu Tuskovemu mandatu bodisi bi vložila veto na sklepe vrha, s čimer bi do nadaljnjega preprečila njegovo ponovno izvolitev, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Malteški premier Joseph Muscat, ki bo vodil del zasedanja, ko bodo odločali o Tusku, poudarja, da je to vprašanje na dnevnem redu in da se običajno mora odločiti o vprašanju, ki je na dnevnem redu. "Odločitev je predvidena danes," je poudaril.

Na poljske navedbe, da bodo zahtevali preložitev odločanja, Muscat odgovarja, da so pravila jasna in da bo kot predsedujoči spoštoval pravila. Poljska ima po njegovih besedah pravico izraziti svoje mnenje, on mora pa upoštevati stališča vseh članic.

Voditelji članic unije sicer predsednika Evropskega sveta imenujejo s kvalificirano večino. V tem primeru je to 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije. Poljsko je tako mogoče brez težav preglasovati.

Spor glede Tuska je sicer v precejšnji meri zasenčil ostale teme današnjega vrha. Tuskova domovina Poljska je poskrbela za zaplete z imenovanjem alternativnega poljskega kandidata. To je evropski poslanec Jacek Saryusz-Wolski, ki pa nima podpore v nobeni drugi članici.

Sovražnost vodje vodilne poljske stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega do Tuska je že leta očitna. Ne gre le za običajna politična tekmeca. Kaczynski bivšemu poljskemu premierju Tusku očita moralno odgovornost za smrt brata dvojčka Lecha v letalski nesreči leta 2010.

Predsednik Evropskega sveta, ki vodi zasedanja voditeljev članic unije, je imenovan za dve leti in pol z možnostjo enkratnega podaljšanja mandata. Tusku naj bi mandat, ki se izteče konec maja, podaljšali do 30. novembra 2019.

Podporo Tusku je danes izrekla nemška kanclerka Angela Merkel, ki njegovo ponovno izvolitev vidi kot pomemben znak stabilnosti EU.