c S

Za škotsko premierko smiseln referendum o neodvisnosti leta 2018

09.03.2017 13:19 London, 09. marca (STA) - Škotska premierka Nicola Sturgeon je nakazala možnost izvedbe novega referenduma o neodvisnosti Škotske, in sicer jeseni 2018. V obdobju, ko bo naj bi bilo že približno jasno, pod kakšnimi pogoji bo Velika Britanija zapustila EU, bi bil referendum po njenem mnenju smiseln. O tem sicer še ni bila sprejeta nikakršna dokončna odločitev, je dejala.

V pogovoru za britanski BBC je Sturgeonova, ki je previdno izbirala besede, nakazala, da se strinja z več drugimi škotskimi nacionalisti, da bi bila jesen 2018 najprimernejši čas za morebiten drugi referendum.

Na vprašanje, če bi bilo lahko glasovanje takrat, je odgovorila, da "v tem okviru". "Ko bo znan osnutek dogovora ob izstopu Velike Britanije iz EU, mislim, da bi bil to smiseln čas za Škotsko, da se odloči, ali je to pot, po kateri želi iti," je dejala.

Sturgeonova je po referendumu o članstvu Velike Britanije v EU junija lani, na katerem je bil z 52 odstotki izglasovan brexit, dejala, da je nov referendum o škotski neodvisnosti zelo verjeten. Na referendumu leta 2014 so se Škoti s 55 odstotki proti 45 odločili, da ne stopijo na samostojno pot.

Britanska vlada meni, da je bilo s tem za eno generacijo vprašanje rešeno, a kot trdi Sturgeonova, so se okoliščine spremenile, saj bo Škotska morala zapustiti EU "proti svoji volji". Kot je dejala, je zaprosila za posebno rešitev za Škotsko, po kateri bi ta lahko ostala del enotnega trga, a naj bi njeno prošnjo v Londonu brezkompromisno zavrnili.

Za nov referendum bi sicer potrebovala dovoljenje vlade v Londonu in po nekaterih napovedih bi lahko to napovedala na pomladnem kongresu svoje stranke konec meseca.

Glede na danes objavljeno anketo inštituta Ipsos MORI je trenutno za obstanek v Veliki Britaniji tesna večina 51 odstotkov Škotov, medtem ko jih je neodvisnosti naklonjenih 49 odstotkov.