c S

Merklova svari pred zapiranjem EU in brani idejo Evrope več hitrosti

09.03.2017 11:29 Berlin, 09. marca (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel je pred današnjim vrhom EU posvarila pred tem, da bi se unija na gospodarskem področju zapirala sama vase, kar se dogaja ponekod drugod po svetu. Kot pomemben znak stabilnosti EU vidi ponovno izvolitev Donalda Tuska na njeno čelo, branila je tudi svojo idejo o Evropi več hitrosti. S Turčijo želi ohraniti tesne odnose.

Merklova je Evropsko unijo pozvala k nadaljnji odprtosti do sveta. "Četudi vidimo, da se v delih sveta širijo nacionalistični in protekcionistični ukrepi, se Evropa ne sme nikoli zapreti vase, izolirati in umikati," je dejala, ne da bi poimensko omenila ZDA. Svojo odprtost mora Evropa po njenih besedah ohraniti tudi in predvsem v trgovinski politiki.

Spričo sprememb v ameriški zunanji politiki se je zavzela za to, da več odgovornosti v varnostni politiki prevzame EU. "Kot EU moramo biti sposobni samostojnega kriznega upravljanja v svoji soseski", ne kot konkurenca, temveč kot dopolnilo zvezi Natu, je poudarila v nagovoru nemškemu parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede prihodnosti EU je branila svojo idejo o Evropi več hitrosti. "Naloge pred nami so prevelike, da bi v Evropi vedno lahko delovali le z najmanjšim skupnim imenovalcem," je dejala. Pomembno pri tem pa se ji zdi, da se ohrani odprtost za vse države članice in se nikogar ne izključuje. "Evropa več hitrosti vabi in ne izključuje," je še poudarila.

Dotaknila se je tudi danes predvidenega podaljšanja mandata predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, ki uživa podporo v vseh članicah razen v svoji domovini. "Njegovo ponovno izvolitev vidim kot znak stabilnosti za vso Evropo in veselim se nadaljnjega sodelovanja z njim," je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Popoldne se bo Merklova v Bruslju s svojimi evropskimi kolegi sestala na vrhu, na katerem bo v ospredju tudi gospodarski položaj v Evropi. Med ostalimi temami pa so še varnostna in obrambna politika, položaj na Zahodnem Balkanu in begunska kriza.

Na področju slednje po njenem mnenju še ni vse narejeno. Nezadovoljiv je položaj beguncev na grških otokih, skrbijo jo vedno novi smrtni primeri v Sredozemskem morju, zaradi česar bi moral biti po njenem mnenju prednostna naloga boj proti tihotapcem. Skupaj z zaščito zunanjih meja EU in bojem proti vzrokom za beg bi to reševalo konkretna življenja, je dejala.

Glede napetih odnosov s Turčijo je menila, da Nemčija ne sme dovoliti Turčiji, da bi se še bolj oddaljila. "Ne glede na to, kako težko je vse trenutno, kako nesprejemljive so nekatere stvari, ne more biti v našem varnostnem in geopolitičnem interesu, da bi se Turčija, ki je konec koncev partnerica v Natu, še bolj oddaljila od nas," je dejala. Je pa pozvala v Nemčiji živeče Turke, naj v državo ne vnašajo turških notranjepolitičnih konfliktov.

Turška vlada je namreč okrepila svojo kampanjo za podporo referendumu o spremembi ustave, s katero nameravajo v državi uvesti predsedniški sistem. A več v Nemčiji predvidenih zborovanj v Nemčiji so morali odpovedati, kar si je v Turčiji prislužilo celo primerjave z nacizmom.

Te so po besedah Merklove "tako deplasirane", da si niti ne zaslužijo komentarja, niso pa v nobenem primeru dopustne. Sama reforma turške ustave pa se ji zdi "več kot problematična", še piše dpa.